Manifestări dedicate zilei de 9 mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestări dedicate zilei de 9 mai

Cultură 07 Mai 2010 / 00:00 539 accesări

Cercul Militar Constanţa, în colaborare cu Muzeul Marinei Române, organizează, astăzi, de la ora 13.00, un simpozion menit să (re)aducă în actualitate tripla semnificaţie a datei de 9 mai.

Pentru români, această dată are o semnificaţie aparte, duminică celebrându-se 133 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României, în urma războiului ruso-turc. La 9 mai 1877, Parlamentul ţării a votat actul independenţei, prilej cu care ministrul de externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare (...). Suntem o naţiune liberă şi independentă” . Totodată, în ultima zi a acestei săptămâni se marchează ziua victoriei coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe 9 mai 1945, Puterile Aliate obţinând victoria împotriva Germaniei naziste şi se sărbătoreşte Ziua Europei.

O manifestare similară va debuta, tot astăzi, dar cu două ore mai devreme, de la 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, fiind organizată de instituţia gazdă, în colaborare cu Muzeul Marinei Române. Despre semnificaţia triplului moment aniversar vor susţine discursuri: muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu de la Universitatea „Ovidius” şi prof. univ. dr. Ion Bitoleanu de la Universitatea „Spiru Haret” Constanţa. Lucrări vor prezenta şi elevii Gina Halip (clasa a X-a B) de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Vanesa Bordeianu (clasa a IX-B) de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”, Crina Marc (clasa a VII-a A) de la Şcoala generală nr. 16, Cosmin Călin (clasa a X-a B) de la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida” şi Aurelian Ştefan (clasa a XI-a A) de la Liceul teoretic „Traian”. La eveniment sunt aşteptaţi şi alţi elevi de la Colegiul Tehnic Energetic, Grupul Şcolar „C. A. Rosetti”, Şcoala generală nr. 6 „Nicolae Titulescu”, Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”, Şcoala generală nr. 40 „Aurel Vlaicu” şi Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian.



12