Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi, la Cercul Militar

Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Cultură 22 Aprilie 2008 / 00:00 616 accesări

Cercul Militar Constanţa va fi, astăzi, începînd cu ora 17.00, gazda unui eveniment deosebit. Este vorba despre un spectacol dedicat Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, eveniment care se sărbătoreşte în fiecare an, începînd cu 1996. Cu acest prilej, elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au pregătit un spectacol cu un scenariu realizat de Constantin Lămureanu, pe versurile lui William Shakespeare, Vasile Voiculescu şi Marin Sorescu. Adolescenţii vor recita poezii, iar publicul spectator va putea urmări, pe retroproiector, secvenţe cu actorii Peter O`Toole, Jacques Brel, Lawrence Olivier, în pelicule de film consacrate precum „Romeo şi Julieta”, dar şi „Hamlet”. De asemenea, la eveniment vor participa membri ai Cenaclului „Mihail Sadoveanu” din cadrul Cercului Militar Constanţa, elevi de la Şcoala de maiştri de marină, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi de la Liceul „Lucian Blaga”.

În fiecare an, începînd din 1996, pe data de 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, la iniţiativa UNESCO. Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în aceeaşi zi a aceluiaşi an (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii. Este vorba despre William Shakespeare, scriitor de origine britanică, Miguel de Cervantes, scriitor de origine spaniolă şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan tot de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a multor oameni care şi-au dedicat viaţa literaturii, cum ar fi Maurice Druon, Kiljan Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo. Consiliul general al UNESCO a hotărît decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori.

În această zi, în aproape toate ţările lumii se aduc omagii cărţii, autorilor, editorilor, librăriilor, bibliotecarilor, şi, implicit, cititorilor. În toată lumea sînt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi tot felul de alte manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate intrată oarecum în dizgraţie din cauza răspîndirii televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment, lectura tradiţională fiind supusă unei serioase provocări.



12