După un maraton cultural-ştiinţific de anvergură - aşa cum o cerea şi semnificaţia momentului - care a debutat pe 10 martie, răstimp în care invitaţii, cadrele didactice şi studenţii abia au putut să aleagă între provocatoarele spectacole de teatru, muzică şi poezie, lansările de carte, expoziţii, conferinţe şi evenimente onorifice, manifestările organizate de Universitatea „Ovidius” au ajuns, sâmbătă, la final. Evenimentele din acest weekend au debutat sub semnul... trandafirului. Monografia dedicată „reginei florilor”, titlu pe care îl merită nu doar pentru frumuseţea şi delicateţea sa, dar şi pentru faptul că are o arie foarte mare de răspândire a fost lansată, sâmbătă, în Sala Senatului, în prezenţa autorilor, prof. univ. dr. Constantin Milică, membru al Academiei de Înalte Studii, Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi lector dr. ing. Elena Bavaru. Cea mai aşteptată personalitate a zilei, filosoful şi eseistul Mihai Şora, ctitor al Universităţii Ovidius, nu a putut fi prezentă pentru a i se putea înmâna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii constănţene. În schimb, înalta distincţie a ajuns la prof. univ. dr. Alexandru Bărbat de la Universitatea Tehnică Barcelona, Spania, dar şi la directorul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 din Bucureşti, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, la episcopul Bisericii episcopale reformate din Spania, prof. univ. dr. Carlos Lopez Lozano - Universitatea din Madrid şi prof. univ. dr. Jose Luis Llaquet de la Universitatea din Barcelona, Spania.
Un alt punct de maxim interes a constat în inaugurarea Clasei de cultură şi civilizaţie chineză Confucius, la sediul vechi al instituţiei de învăţământ superior.
Evenimentele s-au încheiat, sâmbătă după-amiază, în Aula Magna, cu un moment pregătit de studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Arte. Este vorba despre o scurtă piesă de teatru, o adaptare a lucrării lui Grigore Sălceanu, „Ovidius”, în regia lui Gavril Borodan, al cărui scop a fost acela de a celebra personalitatea marelui poet latin exilat la Tomis.