Zeci de mii de manifestanţi, în marea lor majoritate de origine hispanică, au cerut, duminică, la Washington, o reformă a politicii de imigraţie în SUA, îndelung aşteptată de cei mai mulţi dintre aceştia. Organizatorii Marşului pentru America afirmă că au strâns peste 100.000 de persoane între Casa Albă şi Capitoliu, sediul Congresului american. Poliţia din Washington nu a furnizat nicio estimare oficială. Manifestanţii, care au arborat drapele americane sau ale ţării lor de origine, au cerut o reformă a politicii de imigraţie în SUA, reformă care nu a putut fi adoptată în Congres, în 2006 şi 2007.
Având la orizont perspectiva unor alegeri legislative dificile, în noiembrie, pentru democraţi, speranţele de reformă s-au diminuat. Preşedintele Barack Obama, care a promis însă o reformă în timpul campaniei sale pentru Casa Albă, a fost obligat să investească un enorm capital politic pentru a reuşi adoptarea reformei sale istorice a sistemului de sănătate, fapt realizat duminică seară. Surpriza zilei a venit chiar din partea lui Obama, care a adresat un mesaj manifestanţilor. ”M-am angajat întotdeauna să fiu partenerul vostru, acţionând pentru o refacere a sistemului nostru de imigraţie aflat în criză, iar acesta este un angajament pe care îl reafirm azi”, a spus preşedintele american. ”Reformarea politicii de imigraţie este fundamentală pentru securitatea şi prosperitatea noastră”, a adăugat el. Obama a avertizat că reforma nu va avea loc de azi pe mâine. El şi-a exprimat sprijinul faţă de doi senatori, democratul Charles Schumer şi republicanul Lindsey Graham, care au ajuns la un acord, săptămâna trecută, privind marile linii ale unei reforme a politicii de imigraţie pe care intenţionează să o propună în Senat.
Senatorii, care au transmis principalele puncte ale proiectului lor de reformă, prezintă un plan în patru puncte: crearea de cărţi de securitate socială biometrice, servind drept cărţi de identitate, pentru a-i împiedica pe imigranţii ilegali să muncească, o consolidare a securităţii la frontiere, crearea unui proces de admitere a lucrătorilor temporari şi implementarea unei proceduri dificile, dar juste în direcţia legalizării. Aleşii mai stipulează că ”SUA trebuie să încerce atragerea celor mai buni şi a celor mai înzestraţi din lume”. O carte verde (echivalând cu statutul de rezident permanent în SUA) va fi acordată titularilor de doctorate în ştiinţe, tehnologii, inginerie sau matematică, obţinute într-o universitate americană.