O imensă manifestație a militanților separatiști la Barcelona s-a împrăștiat treptat în cursul nopții de miercuri spre joi, după importante mobilizări contra operațiunilor polițienești vizând să împiedice organizarea în Catalonia a unui referendum de autodeterminare interzis, a făcut cunoscut un fotoreporter al agenției France Presse. În jurul orelor 03.00 (01.00 GMT) mai erau doar vreo 200 de manifestanți care așteptau plecarea agenților Gărzii Civile însărcinați cu percheziția sediului vicepreședinției guvernului catalan la Barcelona, al doilea oraș ca mărime din Spania.
"Noaptea asta o vom petrece aici!", scandaseră cu trei ore mai devreme mii de militanți separatiști, în timp ce alții promiteau să nu facă "niciun pas înapoi".
"Unele persoane care au vrut să plece nu au mai părăsit aceste locuri pentru că nu am vrut", a afirmat unul dintre liderii manifestației, Jordi Sanchez, care conduce una dintre principalele asociații separatiste, Adunarea Națională Catalană (ANC), făcând aluzie la membrii Gărzii Civile însărcinați cu percheziția și blocați în clădire.
Manifestațiile în fața mai multor clădiri ale executivului au început miercuri dimineață când s-a răspândit vestea arestării a 14 înalți responsabili ai guvernului catalan, în paralel cu un val de percheziții în mai multe clădiri ale executivului regional.
Executivul catalan, condus de separatiști, este hotărât să organizeze cu orice preț un referendum de autodeterminare la 1 octombrie, în pofida interzicerii lui de Curtea Constituțională.
Cu toate acestea, guvernul spaniol a promis să facă totul pentru ca referendumul să nu aibă loc. De altfel, Garda Civilă a confiscat miercuri vreo 10 milioane de buletine de vot la Bigues, într-un depozit la 45 de kilometri nord de Barcelona. Cu o zi înainte, a confiscat 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot. În fața acestor operațiuni, separatiștii au decis să iasă în stradă la Barcelona și în alte orașe ale Cataloniei pentru a reclama dreptul la vot, denunțând "represiunea" statului spaniol "totalitar". Ei au anunțat o nouă mobilizare joi la prânz în fața Curții de Apel a Cataloniei.
Din septembrie 2015, separatiștii dețin majoritatea locurilor în parlamentul regional. Catalanii sunt însă divizați în părți aproape egale în privința independenței.
În schimb, peste 70% doresc să se poată exprima prin intermediul unui referendum valabil, potrivit tuturor sondajelor.