Germania stă pe un butoi cu pulbere, gata să sară în aer. Extrema dreaptă germană organizează luni, pentru a doua zi consecutiv, o manifestaţie la Chemnitz, în estul ţării, în urma decesului unui bărbat prin înjunghiere într-o altercaţie presupusă cu cetăţeni străini, transmite AFP.
Mişcarea Pegida, anti-imigranţi şi anti-islam, precum şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD) cheamă la o adunare la începutul serii în apropierea locului altercaţiei, în care au fost implicate în jur de zece persoane în noaptea de sâmbătă spre duminică. Pegida a cerut guvernului „să întărească securitatea” cetăţenilor şi „să-şi schimbe politica”. Mişcarea susţine că victima, un bărbat de 35 de ani, a fost înjunghiată mortal în timp ce „dorea să-şi protejeze soţia”. Duminică, aproape o mie de oameni au defilat la apelul diverselor mişcări de extremă dreapta ca reacţie la acest deces, scandând sloganuri precum „Străinii afară”, „Acesta este oraşul nostru” sau „noi suntem poporul”. Poliţia a informat că au existat incidente cu protestatarii, dintre care unii au aruncat cu sticle asupra forţelor de ordine. Martori au relatat că unii manifestanţi au agresat fizic străini în timpul marşului, fugărindu-i.
Vorbind la televiziunea locală MDR, primarul oraşului Chemnitz, Barbara Ludwig, şi-a exprimat indignarea: „Este grav că oamenii se pot aduna astfel (...) şi alerga prin oraş ameninţându-i pe alţii”, a declarat ea. „Cei care s-au adunat fără autorizaţie doreau să provoace haos şi să semene frica în rândul populaţiei”, a adăugat primarul din Chemnitz.
Condiţiile în care s-a petrecut incidentul rămân încă neclare. Poliţia a precizat doar că victima era cetăţean german şi că în altercaţie au fost implicate persoane de „diferite naţionalităţi”. Alte două persoane au fost rănite, iar doi tineri au fost reţinuţi fără a se fi stabilit deocamdată dacă au fost implicaţi sau nu, potrivit poliţiei.
Incidentul survine într-un context politic tensionat în Germania în jurul problemei străinilor. Şefa guvernului, Angela Merkel, este acuzată în mod constant de criticii săi că ar fi contribuit la creşterea infracţionalităţii în ţară prin deschiderea porţilor pentru sute de mii de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016. Criticile provin mai ales din partea extremiştilor de dreapta, foarte bine implantaţi în fosta Germanie Democrată. La Chemnitz, AfD atrage tot atâţia votanţi ca şi partidul de centru-dreapta al dnei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).