Opoziţia libaneză a vrut să transforme funeraliile de ieri ale şefului poliţiei, asasinat vineri, într-o manifestaţie uriaşă împotriva Damascului, ca aceea care a urmat asasinării lui Rafic Hariri şi care a condus la retragerea trueplor siriene din Liban, în 2005. Mii de persoane s-au adunat în jurul orei 13.00 GMT la Moscheea Al-Amin. În Piaţa Martirilor din centrul Beirutului au fost instalate afişe uriaşe, pe care se putea inscripţia ”Martirul dreptăţii şi adevărului”, cu imaginea generalului Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii al poliţiei libaneze. Trei persoane, inclusiv generalul şi şoferul său, au fost ucise şi alte 126 au fost rănite într-un atentat comis vineri la Beirut, cu o maşină-capcană umplută cu explozivi. Ahmad Fatfat, un deputat din cadrul blocului fostului premier Saad Hariri, a acuzat Guvernul libanez şi în special mişcarea şiită Hezbollah că vor revenirea în Liban a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Atentatul de vineri a fost atribuit de către opoziţia libaneză regimului sirian, care se confruntă de 19 luni cu o revoltă pe care încearcă să o zdrobească cu orice preţ, în pofida unor încercări din partea mediatorului ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, aflat în vizită la Damasc, să obţină un armistiţiu. Furia era puternică, ieri, în regiunile cu populaţie majoritar sunnită. La Tripoli, două persoane au fost rănite, după ce sâmbătă au fost rănite alte cinci persoane. Vineri, un şeic a fost ucis într-un schimb de focuri.
ANTENTAT LA DAMASC Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 15 rănite duminică de o explozie, în faţa unui comisariat de poliţie din cartierul creştin al capitalei Damasc, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală. \"Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 15 rănite de explozia unei maşini-capcană, duminică dimineaţa, în Piaţa Bab Tuma, în faţa Comisariatului de poliţie\", a anunţat ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie. O sursă din cadrul serviciilor de securitate siriene a anunţat anterior că cel puţin şapte persoane au fost ucise şi numeroase altele rănite de această explozie. Este vorba despre primul atentat comis în acest cartier, unul dintre cele mai vechi cartiere din capitala siriană. Membri din ierarhia creştină şi o mare parte a acestei comunităţi au adoptat, de frica islamiştilor, o poziţie favorabilă faţă de regimul lui Bashar al-Asaad.
Preşedintele sirian l-a primit, ieri, pe mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi, care vrea să obţină un armistiţiu, săptămâna aceasta, între rebeli şi armată, după 19 luni de violenţe sângeroase. Brahimi, care efectuează a doua vizită de la preluarea funcţiei, la 1 septembrie, a anunţat vineri, la sosirea sa la Damasc, că discuţiile vor viza necesitatea diminuării nivelului actual al violenţei şi, dacă este posibil, oprirea ei cu ocazia sărbătorii Aid al-Adha, în perioada 26 - 28 octombrie. El a participat sâmbătă la o primă întâlnire cu ministrul sirian de Externe Walid Mouallem.