Manifestaţie împotriva unui crucişător SUA în Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestaţie împotriva unui crucişător SUA în Marea Neagră

Externe 16 Iunie 2011 / 00:00 548 accesări

Mai multe zeci de persoane s-au strâns, ieri, la Sevastopol, în Ucraina, pentru a protesta faţă de sosirea crucişătorului american USS Monterey în apele ucrainene, pentru exerciţiile militare Sea Breeze. Manifestanţii s-au reunit în faţa monumentului Flacăra Eternă, pentru a le cere concetăţenilor lor să nu rămână indiferenţi faţă de ”acţiunile provocatoare ale SUA”. Protestarii au distrus drapele americane în faţa clădirii administraţiei locale. Duminică, Ministerul rus de Externe şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu trimiterea crucişătorului american, echipat cu sistem de luptă AEGIS, în Marea Neagră. Potrivit MAE rus, crucişătorul a fost trimis în apele europene în cadrul abordării adaptive americane de a construi un segment european al scutului antirachetă. Prima etapă a programului prevede desfăşurarea unui grup de vase de război în mările Adriatică, Egee şi Mediterana, pentru a apăra sudul Europei de eventuale atacuri balistice. SUA au declarat că vasele de război pot intra în Marea Neagră numai în cazul agravării unei situaţii din regiune.

Exerciţiile Sea Breeze, la care participă circa 10 ţări, se înscriu în lupta împotriva pirateriei marime. Manevrele au început în 6 iunie şi se vor încheia în 18 iunie. Nava USS Monterey, care, începând din martie, participă la prima fază a desfăşurării scutului antirachetă în Europa, s-a aflat, în perioada 6-9 iunie, în portul Constanţa. La începutul lunii martie, SUA au trimis acest un vas de război în Marea Mediterană, fiind primul pas către dezvoltarea amplului sistem antirachetă destinat să apere Europa de o potenţială ameninţare nucleară iraniană. Măsura face parte din planul în patru etape al administraţiei Obama de amplasare a unor radare şi interceptori tereştri şi navali în diferite zone din Europa. România va participa la faza a doua a acestui plan, care va începe în 2015 şi care presupune amplasarea unor interceptori tereşti la baza Deveselu din judeţul Olt.

SUA au prezentat, în 2009, planurile pentru desfăşurarea unui sistem antirachetă în patru etape. Astfel, în 2011, Washingtonul urmează să desfăşoare nave cu sisteme Aegis în estul Mediteranei, susţinute de unităţi radar mobile şi coordonate de la centrul de control din Ramstein, Germania. Până în 2015 vor fi instalate sisteme terestre de rachete în România. În cea de a treia fază, care va fi lansată în 2018, vor fi aduse sisteme mai performante de rachetă, probabil în Polonia, iar până în 2020 vor fi instalate sisteme cu rază mai lungă de acţiune, care să contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi susţinute de sisteme radar puternice.



12