Manifestaţie la ambasada Italiei din Madrid, împotriva persecutării romilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestaţie la ambasada Italiei din Madrid, împotriva persecutării romilor

Externe 04 Iunie 2008 / 00:00 542 accesări

Aproximativ 20 de organizaţii neguvernamentale au protestat marţi, în faţa ambasadei Italiei din Madrid, pentru a denunţa “persecutarea sistematică a comunităţii de romi de către Guvernul italian”. Protestatarii îşi exprimă, în acest mod, solidaritatea faţă de familiile care s-au văzut obligate să fugă din casele şi barăcile din Ponticelli, Neapole, din cauza manifestărilor rasiste din regiune. “Guvernul din Italia încalcă flagrant valorile şi principiile UE, efectuînd reţineri şi expulzări arbitrare, elaborînd legi şi măsuri discriminatorii împotriva romilor şi românilor şi instigînd la rasism prin discursul său. A venit momentul să punem capăt persecuţiei sistematice care ne-a calificat drept hoţi, traficanţi, paraziţi sociali şi alte categorii dispreţuite care au fost asimilate romilor”, potrivit documentului semnat de protestatari.

Tot marţi dimineaţă, reprezentanţii şi simpatizanţii formaţiunii italiene Liga Nordului au manifestat în Mestre (Veneţia) pentru a stopa construirea unei tabere de nomazi finanţată cu 2,8 milioane de euro de comuna italiană, relatează Rai News în pagina electronică. La manifestaţie au participat cîteva zeci de persoane, potrivit organizatorilor. Unii dintre manifestanţi s-au legat cu lanţuri pentru a împiedica începerea lucrărilor de construcţie, care sînt deja în întîrziere. Tabăra este destinată unei comunităţi de romi stabilite de cîteva decenii la Mestre. Municipalitatea a prevăzut construirea unor case de mici dimensiuni. “Primarul Veneţiei, Massimo Cacciari, i-a trădat pe veneţieni cu această iniţiativă. Costurile taberei vor afecta finanţarea locală şi vor împiedica realizarea unor obiective prioritare. În Veneţia, peste 2.000 de persoane, care au fost evacuate sau nu au casă, au nevoie urgentă de o locuinţă; banii pentru tabără ar fi trebuit să ajungă la ele”, a declarat liderul Ligii Nordului din consiliul comunal, Alberto Mazzonetto.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat că aprecierile oficialilor ONU privind imigraţia ilegală nu condiţionează dezbaterea politică din Italia, care va continua să fie transparentă. “Legea care impune tratarea imigraţiei ilegale ca infracţiune nu există încă în Italia, Parlamentul trebuie să discute această prevedere; de aceea ONU nu au nimic să ne reproşeze”, a reacţionat Franco Frattini la acuzaţiile formulate de Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Louise Arbour. Propunerea de a defini imigraţia clandestină ca delict începe să îşi găsească din ce în ce mai mulţi contestatari, chiar şi în rîndul organizaţiilor internaţionale. Comisarul ONU Louise Arbour a tras un semnal de alarmă la adresa “politicii agresive şi a atitudinilor xenofobe şi intolerante în ceea ce priveşte imigraţia clandestină şi migrarea nedorită în Europa”. Ministerul italian de Externe a emis un comunicat în care subliniază că “legislaţia ce va fi adoptată în Italia este asemănătoare cu cea din Franţa, Germania şi Marea Britanie şi nu are nimic în comun cu xenofobia şi discriminarea rasială, ci tratează fenomenul imigraţiei ilegale şi instrumentele legale pentru a reduce fenomenul în cadrul normelor prevăzute de legislaţie şi respectînd directivele UE”. În ceea ce priveşte violenţele împotriva romilor înregistrate în Italia, comunicatul aminteşte că acestea au fost condamnate de Guvernul italian, care le consideră ilegale. “Italia rămîne în prima linie în lupta împotriva oricărei forme de rasism, xenofobie şi intoleranţă”, conchide Frattini.

Legea italiană privind imigraţia clandestină a fost criticată şi de monseniorul Agostino Marcheto, secretarul Consiliului Pontifical pentru imigranţi. “Cetăţenii din ţările terţe nu trebuie privaţi de libertate, nu trebuie să fie subiecţii detenţiei din cauza unei infracţiuni administrative”, subliniază acesta.



12