Manifestaţie la Seul, pentru a celebra moartea lui Kim Jong-il

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unii plâng, alţii se bucură

Manifestaţie la Seul, pentru a celebra moartea lui Kim Jong-il

Externe 21 Decembrie 2011 / 00:00 451 accesări

Câţiva conservatori şi veterani de război sud-coreeni, adepţi ai unei atitudini dure la adresa Coreei de Nord, au defilat, ieri, la Seul, pentru a celebra moartea liderului comunist nord-coreean, Kim Jong-Il. O sută de persoane s-au adunat în centrul capitalei sud-coreene, pentru a manifesta şi a scanda sloganuri dure la adresa regimului comunist şi a dinastiei Kim. ”Noi salutăm moartea dictatorului, care ar trebui să bucure toată omenirea conştientă de drepturile omului şi de ce înseamnă democraţie”, au scandat manifestanţii. Ei au scris ”judecată” pe un drapel nord-coreean, l-au tăiat în bucăţi, l-au călcat în picioare şi apoi l-au aruncat la gunoi. În aceeaşi notă, manifestanţii au rupt poze ale parlamentarilor liberali sud-coreeni şi ale soţiei fostului preşedinte Kim Dae-Jung, Lee Hee-Ho, ei fiind calificaţi drept ”gunoaie umane”, după ce şi-au prezentat condoleanţele Coreei de Nord. Lee Hee-Ho intenţionează să se prezinte la funeraliile lui Kim Jong-Il, ca răspuns al venirii unei delegaţii trimise de Phenian, la funeraliile soţului său, Kim Dae-Jung, decedat în 2009, după aproape zece ani de la primul summit intercoreean, la care a participat şi Kim Jong-Il. Guvernul Coreei de Sud a prezentat, ieri, condoleanţe poporului Coreei de Nord, adăugând însă că nu va trimite niciun reprezentant oficial la funeraliile fostului lider comunist, din 28 decembrie.

SICRIUL DE STICLĂ Televiziunea nord-coreeană a prezentat, ieri, pentru prima dată, imagini cu trupul neînsufleţit al fostului lider Kim Jong-Il, înconjurat de mai mulţi oficiali ai partidului de guvernământ, între care şi fiul său cel mai tânăr, Kim Jong-Un. Corpul lui Kim Jong-Il a fost depus în mausoleul Kumsusan din Phenian, unde se află şi cel al tatălui său, fondatorul Coreei de Nord, Kim Il-Sung, decedat în 1994. Liderul nord-coreean, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-Un a fost desemnat pentru a-i succede. Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008, când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace, în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale.

DRUMUL PĂCII ”SUA sunt profund îngrijorate pentru populaţia nord-coreeană, după decesul liderului Kim Jong-il”, a declarat, luni seara, secretarul de Stat american, Hillary Clinton. ”Washingtonul îşi exprimă speranţa că noua conducere nord-coreeană va alege să ghideze naţiunea pe drumul păcii, conformându-se angajamentelor asumate de Coreea de Nord, ameliorând relaţiile cu vecinii săi şi respectând drepturile propriului popor”, a adăugat ea. Hillary Clinton, care l-a primit pe Koichiro Gemba, ministrul de Externe al Japoniei, un alt aliat apropiat al SUA în faţa regimului comunist nord-coreean, a afirmat că Washingtonul şi Tokyo au un interes comun pentru o tranziţie stabilă şi paşnică în Coreea de Nord, precum şi pentru pacea şi stabilitatea regională. Presa sud-coreeană relata sâmbătă, când încă nu se ştia despre decesul lui Kim Jong-il, că Phenianul a acceptat să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, o condiţie prealabilă fixată de SUA pentru reluarea negocierilor privind dezarmarea şi ajutorul alimentar.

CONTROALE AIEA Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să-şi retrimită inspectorii în Coreea de Nord, pentru a ajuta la denuclearizarea Peninsulei Coreea, a declarat directorul general al AIEA, Yukiya Amano. Moartea liderului nord-coreean a creat, în regiune, un climat de incertitudine în legătură cu stabilitatea statului nord-coreean, care încearcă să-şi construiască un arsenal nuclear. Inspectorii ONU au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009, iar revenirea lor ar putea fi văzută ca un semn că Phenianul are intenţii serioase în ceea ce priveşte eforturile de dezarmare.



12