Manifestaţiile continuă la Kiev

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manifestaţiile continuă la Kiev

Externe 07 Decembrie 2013 / 00:00 654 accesări

Peste 7.000 de simpatizanţi pro-europeni au manifestat paşnic, vineri, la Kiev. Potrivit Poliţiei ucrainene, în noaptea de joi spre vineri, un manifestant în vârstă de 50 de ani a decedat în stradă, din cauza unui atac de cord. Câteva sute de persoane rămân în fiecare noapte în corturi sau în Piaţa Independenţei, încălzindu-se cu schimbul în incinta Primăriei Kievului, unde au fost instalate paturi şi mese pentru ca aceştia să poată mânca şi dormi. Cei mai mulţi protestatari, circa 5.000, sunt concentraţi în parcul Mariinsky, de lângă Parlament, şi pe străzile adiacente. În Piaţa Independenţei se aflau vineri dimineaţă 1.300 de persoane, în timp ce alte 200 pichetau sediul administraţiei prezidenţiale. Alte 150 de persoane erau concentrate în faţa Guvernului. Şi Parchetul General din Kiev era pichetat de vreo 400 de persoane, care cereau eliberarea celor nouă manifestanţi arestaţi în cazul violenţelor de acum o săptămână. Ministrul ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, a fost audiat, vineri, la Procuratura Generală a Ucrainei, în legătură cu violenţele care au avut loc în noaptea de 30 noiembrie, în Piaţa Independenţei.

Şeful reprezentanţei UE în Ucraina, Jan Tombowski, şi Helga Schmid, adjunctul Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate a UE, Catherine Ashton, s-au deplasat vineri în Rada Supremă, Parlamentul unicameral ucrainean, în contextul în care, de 16 zile, în Ucraina continuă manifestaţiile de protest împotriva suspendării semnării Acordului de Asociere la UE de către actuala putere. Tribuna Parlamentului ucrainean a fost blocată, vineri dimineaţă, de parlamentari ai opoziţiei. Unii s-au baricadat în faţa uşii folosite de preşedintele Radei, Volodymir Rybak, pentru a intra în sala de şedinţe, iar pe masa prezidiului a fost aşternut un drapel naţional imens. Pe fondul amplelor manifestaţii pro-europene, într-o mobilizare fără precedent după Revoluţia Portocalie din 2004, Partidul Regiunilor, la putere, a declarat că este dispus să se aşeze la masa tratativelor cu opoziţia, pentru a găsi o soluţie la criza politică.

IANUKOVICI, CA STALIN Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko l-a comparat pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, cu Stalin, acuzându-l că ”transformă Ucraina într-o Coree de Nord”, şi a cerut opoziţiei să-l înlăture de la putere, după reprimarea manifestanţilor pro-europeni. Fost premier şi candidată înfrântă în alegerile prezidenţiale din 2010, contra lui Ianukovici, Timoşenko a fost încarcerată din 2011 şi ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Acest caz a fost calificat de opoziţie drept o răzbunare politică. Eliberarea Iuliei Timoşenko sau transferul ei în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale a fost condiţia-cheie impusă de UE înainte de semnarea unui acord de asociere cu Ucraina. Iulia Timoşenko a renunţat la greva foamei, la solicitatea manifestanţilor pro-europeni, a anunţat vineri, la Harkiv, în estul Ucrainei, fiica sa, Evghenia Timoşenko. Ea intrase în greva foamei luni, pentru a denunţa refuzul Kievului de a semna Acordul de Asociere cu UE. Avocatul Iuliei Timoşenko, Andrei Kojemiakin, a declarat vineri, în faţa judecătorilor, că se pregăteşte răpirea din închisoare a fostului premier, în vederea discreditării opoziţiei ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Soci, unde cei doi lideri au discutat pe tema unui viitor parteneriat strategic, a anunţat Preşedinţia ucraineană.



12