Manolescu vrea să schimbe denumirea Uniunii Scriitorilor în Societatea Scriitorilor din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manolescu vrea să schimbe denumirea Uniunii Scriitorilor în Societatea Scriitorilor din România

Cultură 19 Mai 2009 / 00:00 510 accesări

Nicolae Manolescu vrea să schimbe denumirea Uniunii Scriitorilor din România (USR) în Societatea Scriitorilor din România (SSR), modificarea numelui instituţiei pe care o conduce urmînd să fie analizată şi votată pe 17 iunie. Părerile scriitorilor sînt, însă, împărţite în legătură cu acest aspect. Modificarea denumirii Uniunii Scriitorilor din România (USR) în Societatea Scriitorilor din România (SSR) este prevăzută în proiectul de statut al instituţiei, care va fi supus votului scriitorilor într-o conferinţă la care va participa un „consiliu lărgit\" al USR, format din peste 100 de scriitori, după cum a declarat Nicolae Manolescu. „Societatea Scriitorilor din România este numele sub care ne-am înfiinţat în urmă cu 100 de ani. Societatea Scriitorilor din România este numele sub care instituţia a funcţionat din 1908 - 1909 pînă în 1949. Nu costă nimic să ne schimbăm denumirea, trebuie să schimbăm nişte antete. În statutul actual al instituţiei scrie că Uniunea Scriitorilor din România moşteneşte Societatea Scriitorilor din România\", a spus Nicolae Manolescu.

Deşi este la conducerea USR din 2005, Manolescu spune că a decis să modifice acum denumirea instituţiei care gestionează breasla scriitorilor, deoarece statutul „se modifică mai greu\". Modificarea denumirii şi statutului Uniunii Scriitorilor din România vine în contextul în care, pînă la sfîrşitul acestui an, Conferinţa Naţională a Scriitorilor va alege un nou preşedinte al USR.

Totuşi, există scriitori care nu sînt de acord cu modificarea denumirii Uniunii Scriitorilor din România în Societatea Scriitorilor din România. Astfel, scriitorul Mircea Mihăieş, membru în Comitetul Director al USR, spune că i se pare „o prostie\" schimbarea denumirii. „E important ce face o instituţie, nu cum se numeşte ea. Eu cred că Uniunea Scriitorilor, aşa cum a funcţionat ea pînă acum, cu lucrurile bune şi rele, ar putea să funcţioneze cu aceeaşi titulatură. Nu o titulatură schimbă existenţa unei instituţii. Mă gîndesc doar că USR a trecut printr-o perioadă foarte grea, ce rost are să revenim la o titulatură care marchează o anumită epocă?\", a declarat Mircea Mihăieş, care este şi vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

Şi Cassian Maria Spiridon, membru în Comitetul Director al USR, spune că „nu i se pare foarte inspirată\" denumirea, din cauză că acest lucru ar putea implica pierderea unor drepturi pe care USR le-a cîştigat şi cheltuirea unor bani. O poziţie similară are Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie - Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, care a declarat că nu este împotriva schimbării statutului USR, ci a denumirii instituţiei. „Schimbarea denumirii nu ne aduce niciun profit, ba din contră, numai pierderi\", a spus Cipariu. El estimează că schimbarea denumirii implică „un efort bugetar de cel puţin 30.000 de euro pentru taxa judiciară de timbru, timbru judiciar, taxe notariale pentru schimbarea tuturor actelor de proprietate ale USR, schimbarea documentelor şi contractelor în derulare ale Uniunii, precum şi costurile pentru tipărirea actelor noi, înregistrarea la OSIM, costurile de rebranduire\".

El a mai spus că, dacă se modifică denumirea în SSR, instituţia trebuie să deschidă procedurile pentru reobţinerea statutului de organizaţie non-guvernamentală de utilitate publică. Dan Mircea Cipariu a precizat că, prin calitatea de organizaţie de utilitate publică, „USR a obţinut cîteva drepturi fundamentale pentru existenţa sa financiară\", precum timbrul literar şi indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Pe de altă parte, Gabriel Chifu, secretar al Uniunii Scriitorilor şi membru în Comitetul Director, a declarat că implicaţiile pe care le va avea schimbarea denumirii din USR în SSR vor fi analizate de jurişti şi vor fi votate numai dacă „totul este în regulă\". „Dacă se schimbă numele, ceea ce înseamnă o revenire la numele iniţial, va fi un succes. Este o idee care aparţine membrilor USR, tocmai ca să se piardă istoria recentă. USR era o chestiune apărută în vremea comunismului. Dar numai în condiţiile în care totul este în regulă şi nu pierdem nimic prin noua denumire, vom vota acest lucru\", a explicat Gabriel Chifu. Şi criticul literar Dan C. Mihăilescu spune că, „la nivel simbolic\", i se pare un lucru bun renunţarea la denumirea „Uniunea Scriitorilor din România\". „Mi se pare un lucru foarte bun, se schimbă o denumire comunistă\", a declarat Dan C. Mihăilescu. El a precizat însă că nu ştie dacă modificarea denumirii ar putea avea implicaţii nefavorabile pentru instituţie.

Taguri articol


12