Manualele gratuite, o specie pe cale de dispariţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Elevii au manuale de pe vremea când nu exista telefonul mobil

Manualele gratuite, o specie pe cale de dispariţie

Eveniment 15 Martie 2010 / 00:00 365 accesări

Editurile de carte şcolară au anunţat, la Colocviile Uniunii Editorilor din România (UER), că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar 2010/2011. Potrivit editorilor, din cauza bugetului insuficient alocat de Ministerul Educaţiei, care a scăzut de la un an la altul, şi a mecanismului de achiziţie care încurajează licitarea preţului sub cheltuielile de producţie, s-a ajuns ca ministerul să aloce circa 2 euro pentru cumpărarea tuturor manualele necesare unui elev, în condiţiile în care, în UE, cheltuiala medie pe elev este de 30 de euro pentru materiale didactice.

• PIAŢA MANUALELOR, LIBERĂ • În acest context, editorii de carte şcolară din România au anunţat că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar următor şi solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului o piaţă liberă a manualelor, în care statul să subvenţioneze doar achiziţia de manuale pentru copiii ale căror familii au venituri foarte mici. \"Experienţa ne arată că toate ţările UE au un sistem de finanţare în general mixt sau mult balansat spre piaţa liberă. Nicio ţară din UE nu-şi permite o piaţă de manuale gratuite pentru elevi. Este iluzoriu să ne imaginăm că, la un moment dat, România ar putea să asigure această cheltuială\", a spus preşedintele UER, Mihai Penescu. El a precizat că editorii au votat în unanimitate decizia de a pleda în faţa Ministerului Educaţiei pentru o piaţă liberă a manualelor. \"Soluţia propusă de noi este să recunoaştem realitatea şi să se ia decizia politică de a se renunţa la ideea de manuale gratuite care este, de fapt, o moştenire de pe vremea comunismului, şi trecerea spre realitate, deci spre finanţarea din bugete locale, din contribuţiile părinţilor, din contribuţiile sponsorilor, eventual\", a explicat Penescu, adăugând că \"avem o structură de manuale jenantă. Copiii noştri au manualele de pe vremea când nu exista telefonul mobil\". Şi directorul general al grupului editorial Art, Dan Iacob, a spus că, anul trecut, Ministerul Educaţiei a asigurat un buget de 2,3 milioane euro pentru achiziţia de manuale, ceea ce reprezintă circa 0,02% din întregul buget al ministerului. \"Noi solicităm 2%, o cifră decentă\", a spus Iacob. El a mai spus că Ministerul Educaţiei achiziţionează la un preţ cuprins între 2 şi 3 lei un manual, în condiţiile în care chiar şi în Republica Moldova un manual este achiziţionat la 3,5 euro. El a precizat că în proiectul noii Legi a învăţământului este prevăzută formula \"manualele sunt gratuite\". \"În momentul în care va trece o asemenea lege, noi ar fi foarte bine să ne desfiinţăm\", a afirmat Iacob.

Adrian Topor, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar, a declarat că organismul pe care îl reprezintă este de acord să susţină piaţa manualelor libere. \"Ne doare foarte mult faptul că ministerul ne schimbă curricula, programele, modul de educare şi de evaluare. Am dori - şi am şi înaintat în Comisia de Dialog Social - ca orice schimbare să se facă după ce s-a finalizat ciclul respectiv. Suntem de acord ca acei părinţi care au posibilităţile necesare să susţină manualul şi manualul de calitate\", a spus Adrian Topor.

Pe de altă parte, Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare, a spus că \"momentul este de cumpănă\", pentru că se aşteaptă şi reforma curriculară, odată cu noua Lege a educaţiei. \"Curricula actuală este inadecvată şi pieţei muncii şi particularităţilor de învăţământ (...) Este inacceptabil să predau aceeaşi curriculă cu cea pe care o predam înainte de 1989. Şcoala nu s-a adaptat la acest nou sistem. Piaţa muncii din România se plânge că nu are de unde să angajeze oameni calificaţi\", a spus Ştefan Vlaston, precizând că întreruperea în editarea de manuale este produsă şi de faptul că noile manuale trebuie să corespundă noii situaţii din învăţământ. Totodată, editorii au spus că, în ultimul an, vânzarea de carte şcolară s-a redus foarte mult. Potrivit lui Mihai Penescu, piaţa de carte şcolară a scăzut cu 50 - 60% în 2009, faţă de 2008. \"S-au tăiat foarte multe fonduri\", a spus Mihai Penescu. Toate aceste probleme au fost expuse, sâmbătă, la dezbaterea \"Viitorul manualelor - manualele viitorului\", din cadrul Colocviilor UER, organizate la Sinaia. La eveniment au participat reprezentanţi de la circa 20 de edituri.



12