Manuscrise rare, scrise în limba română, expuse în premieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Limba noastră-i o comoară“

Manuscrise rare, scrise în limba română, expuse în premieră

Cultură 16 Ianuarie 2018 / 16:48 1194 accesări

Mai multe cărţi vechi din secolele XVI-XVII sunt expuse, în premieră, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, acestea fiind scrise în limba română cu diferite caractere, printre care chirilice cursive, chirilice care imită tiparul sau latine, transmite Mediafax.

Bibliotecarul Bogdan Crăciun de la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca a declarat că cel mai vechi exponat expus este „Tetraevanghel” tipărit în 1561 la Braşov, scrie Mediafax. „Expoziţia deschisă cu ocazia Zilei Culturii Române la Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca marchează momentele însemnate de evoluţie a scrisului în limba română de-a lungul a patru secole – XVI – XIX. Sunt expuse, în premieră, cărţi vechi tipărite şi manuscrise unicat, scrise în limba română cu diferite caractere: chirilice cursive, chirilice care imită tiparul, latine etimologizante, de tranziţie şi latine. Cel mai vechi exponat este <Tetraevanghel> tipăritură coresiană din 1561, la Braşov, volumul fiind expus pentru prima oară. De asemenea, în expoziţie mai este prezentat un <Arhieraticon trilingv>, din secolul al XVII-lea, scris în Ţara Românească în limbile slavonă, româneşte şi greceşte”, a spus Crăciun.

Potrivit acestuia, expoziţia şi-a propus şi prezentarea principalelor centre tipografice de pe teritoriul României de azi, de la Braşov, Blaj, Bucureşti, Iaşi, Govora, Râmnicu Sărat, Cluj.

Directorul Bibliotecii Academiei Române Cluj-Napoca, Sorin Crişan, a declarat, la rândul său, că expoziţia este dedicată începuturilor culturii scrise româneşti, cărţile şi manuscrisele făcând parte din patrimoniul instituţiei.

Printre alte cărţi şi manuscrise rare expuse se numără ”Pravilă aleasă” a lui Eustratie Logofătul, tipărită la Iaşi în 1632, ”Cazania lui Varlaam” din 1671 – 1672, ”Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” - 1714-1716, ”Pâinea pruncilor”, scrisă de Barany Paul şi apărută la Alba-Iulia în 1702, sau „Elegia XXV” a lui Gheorghe Şincai din 1804.



12