Numele lui Ivan Patzaichin se întoarce acolo unde i se potrivește cel mai bine: și anume într-o competiție sportivă – Maratonul Internațional de Canoe Ivan Patzaichin, un eveniment dedicat pasionaților de caiac, canoe și stand-up paddle, ce se va desfășura pe traseul Tulcea – Mila 23, în perioada 23-25 mai. Înscrierile vor demara pe 25 februarie.
Anul acesta, Asociația înființată de Ivan Patzaichin alături de partenerul său, arhitectul Teodor Frolu, aniversează 15 ani de activitate. Prin proiectele sale, Asociația sprijină dezvoltarea locală prin protejarea biodiversității și promovează sportul în aer liber, valorificarea creativă a patrimoniului natural și cultural, democratizarea accesului la ape, ecoturismul, educația pentru sustenabilitate, turismul responsabil, construcția comunitară și inovația în Delta Dunării.
Cu felul său vertical și intens de a fi, Ivan a marcat multe vieți. Pe noi, echipa lui începând cu 2010, ne-a atins atât de profund, încât tot ceea facem astăzi stă sub semnul discuțiilor pe care le-am avut cu el în timp ce pregăteam proiectele inițiate de Asociație. La un deceniu si jumătate de activitate, continuăm să îi auzim vocea și asta ne dă încredere că ceea ce construim urmărește liniile de forță pe care ni le-a lăsat moștenire. Mulțumim, Ivan! a declarat Teodor Frolu, vice-președintele AIP – Mila 23.
Prin inițiativele Asociației, moștenirea lui Ivan Patzaichin continuă să inspire generații întregi, promovând valorile sportului, respectul pentru natură și dezvoltarea armonioasă a comunităților locale:
1. Maratonul Internațional de Canoe Ivan Patzaichin (MIIP)
Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 mai, marcând deschiderea sezonului turistic în Deltă. Competiția se va desfășura pe traseul de ecoturism „Delta lui Ivan”, recent aprobat de ARBDD, care leagă Memorialul Ivan Patzaichin din Tulcea de Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23. Traseul de 45 km poate fi parcurs fie într-o singură zi (categoria Elite), fie în două zile (categoria Loisir), oferind o experiență accesibilă atât sportivilor de performanță, cât și amatorilor pasionați de natură și aventură. Înscrierile se vor deschide pe 25 februarie.
Maratonul de vâslit nu este doar o competiție sportivă, ci și un model de turism sustenabil care îmbină protecția mediului, educația ecologică, valorificarea patrimoniului natural și cultural și dezvoltarea unor infrastructuri inovative. Caracterul inovativ vine din amenajarea celor două puncte de înnoptare de pe traseul Delta lui Ivan, integrate armonios în natură, folosind materiale naturale și sisteme autonome de energie și din dezvoltarea unei aplicații digitale pentru ghidaj și monitorizarea traseelor.
Maratonul de canoe este o experiență unică prin care ducem mai departe viziunea tatălui meu asupra sportului ca mijloc de conectare între oameni și apă. Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție și să aducă împreună cât mai mulți iubitori de natură, dar mai ales de Delta Dunării., a declarat Ivona Potzaichin-Rusu, președinta AIP-Mila 23.
2. Bibaniada de fete de la Mila 23 – concurs de pescuit feminin la biban – 21 iunie (Mila 23)
Pe 21 iunie, la Mila 23, va avea loc a 5-a ediție a Bibaniadei de fete, concurs feminin de pescuit la biban, prima competiție de acest gen din România.
Inspirat de tradiția satului Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după încheierea perioadei de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban, concursul reunește participante din întreaga țară, care fac echipă alături o localnică experimentată.
Evenimentul îmbină turismul bazat pe pescuitul recreativ cu gastronomia și obiceiurile locale, muzica tradițională și ideea de turism lent. Evenimentul va fi completat de ateliere educative pentru copii, ateliere creative pentru publicul larg și un târg al punctelor Gastronomice Locale.
3. Descoperă Rowmania
o serie de mini festivaluri pe apă, care se desfășoară în mai multe orașe din țară, în perioada mai – septembrie și care constau în competiții de vâslit viteză în canotci de 10+1.
Evenimentele au obiectivul de a reapropia oamenii de natură și de a-i reconecta la aceasta, prin activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber și prin angrenarea comunității într-un exercițiu de prețuire și protejare a apei ce le traversează localitatea. În fiecare an, turneul se încheie cu finala națională, desfășurată în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin - RowmaniaFEST, din Tulcea, unde câștigătorii etapelor locale sunt invitați să participe în ultima fază a competiției.
4. Târgul Punctelor Gastronomice Locale (PGL) la Muzeul Astra – iulie (Sibiu)
Eveniment organizat împreună cu Muzeul ASTRA, pentru promovarea și consolidarea rețelei naționale de Puncte Gastronomice Locale (concept propus și materializat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23).
Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează potențialul gastronomiei ca factor cultural de potențare a turismului și rețelei PGL-urilor de a deveni vectori de valorificare a patrimoniului cultural românesc și importanța actului culinar ca formator de cultură și păstrător de tradiție locală.
5. Festivalul „Ivan Patzaichin” – RowmaniaFEST – 29 – 31 august (Tulcea) / Caravana Delta lui Ivan – 31 aug – 2 sept (Tulcea – Mila 23)
Eveniment de anvergură, anul acesta ajuns la ediția a 14-a, promovează orașul Tulcea ca destinație turistică, atrăgând în fiecare an public numeros pentru un weekend cât o vacanță, cu foarte multe activități: competiții de canotcă, ateliere pentru copii, proiecții de film în aer liber, expoziții, gastronomie locală, dezbateri dezbatere teme relevante pentru Tulcea și pentru Deltă și concerte rock’n’row.
Festivalul se încheie, ca în fiecare an, cu Caravana Apele Unite ale României, într-un exercițiu de turism lent (ca viziune de comportament responsabil), pe traseul de ecoturism „Delta lui Ivan”, de circa 50 km, care leagă Memorialul dedicat lui Ivan Patzaichin, pe Faleza Tulcea, de Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23. Aproximativ 100 de participanți parcurg acest traseu în canotci, caiace și SUP-uri.
6. Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară (Mila 23) – ongoing
În 2025, echipa muzeului extinde activitățile asociate direcțiilor pe care le urmărește: promovarea educației pentru patrimoniu prin utilizarea noilor tehnologii; stimularea ecoturismului, a turismului cultural și lent; sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților locale prin valorificarea resurselor și a elementelor de patrimoniu și organizarea rezidențelor de creație.
În 2025, MIP-CIC continuă parteneriatul cu Fundația Orange pentru a aduce comunităților Deltei noi oportunități educaționale și digitale, pentru dezvoltare, prin Orange Digital Center, găzduit de muzeul de la Mila 23. Inițiativele includ SuperCoders – programare și robotică pentru copii, precum și ateliere dedicate adulților, menite să-i sprijine în dobândirea abilităților digitale esențiale. În plus, prin Digitaliada, un program dedicat profesorilor, aceștia vor putea utiliza, alături de elevi, instrumente și tehnologii moderne de învățare online. Totodată, alături de Orange România, continuă implicarea în 5G - Connect Danube Delta, o inițiativă majoră care sprijină dezvoltarea sustenabilă a Deltei prin acces la infrastructură și noi tehnologii.
O altă implicare esențială în succesul MIP-CIC a fost a Băncii Comerciale Române (BCR), aceasta se reflectă atât prin contribuția financiară semnificativă la construirea muzeului și a spațiilor dedicate centrului de inovare comunitară, cât și prin sprijinul acordat programelor educative.
7. Proiectul Eco-Monografii – de și pentru copii (octombrie 2024 – noiembrie 2025)
este un proiect educațional care aduce împreună elevii din șase localități ale Deltei Dunării – C.A. Rosetti, Chilia Veche, Crișan, Sulina, Sfântu Gheorghe și Sarichioi. Copiii vor realiza eco-monografii subiective ale propriilor localități, ceea ce îi va ajuta să își înțeleagă mai bine patrimoniul natural și cultural, și să își formeze comportamente responsabile față de mediu și comunitate.
Toate proiectele se desfășoară cu sprijinul autorităților locale din Tulcea și beneficiază de sprijinul sponsorilor, al partenerilor, colaboratorilor și prietenilor Asociației.