Marcel Iureș - premiu de excelență la Festivalul Comediei Românești

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
festCO

Marcel Iureș - premiu de excelență la Festivalul Comediei Românești

Cultură 05 Iunie 2017 / 15:23 928 accesări

Actorul Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala „Radu Beligan“ a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie. "Îmi revine onoarea de a prezenta premiul de excelență. Este un actor unicat al teatrului românesc, este cel care ne-a arătat că de multe ori actorii români pot fi mai buni decât actorii americani. Este vorba de un actor care a înnobilat Teatrul de Comedie prin creația lui din „Scrisoarea pierdută” - Cațavencu. Radu Beligan, după ce a văzut „Scrisoarea...” a spus: „Interpretare excepțională””, a declarat George Mihăiță.

Pentru că a fost un moment aniversar - ediția a XV-a a Festivalului Comediei Românești și 15 ani de mandat ai managerului George Mihăiță -, Marcel Iureș i-a oferit, la rândul său, un premiu. "Mulțumesc foarte mult. Totul e pentru dumneavoastră, de la el (n.r. George Mihăiță), de la noi toți. Să vă țină Dumnezeu sănătoși. Se pare că asta (n.r. - premiul) confirmă că am și talent. Mulțumesc mult de tot", a spus Marcel Iureș pe scena Teatrului de Comedie. Pe lângă un trofeu festCO, George Mihăiță a primit în dar un filmuleț cu urări adresate de oameni de teatru și nu numai: Alexandru Darie, Dorina Lazăr, Gelu Colceag, Marina Constantinescu, Mihai Mălaimare, Felicia Filip, Alexandru Dabija, Marius Tucă, Andrei Șerban și Horațiu Mălăele.

Spectacolul "Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte", scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, "Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte" a câștigat premiile pentru cea mai bună regie - Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie - Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare - echipa Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Tompa Miklos.

Regizorul Radu Afrim nu a putut fi prezent la eveniment și a transmis un mesaj care a fost citit de realizatoarea scenografiei, Irina Moscu. "Radu, din păcate, nu a putut să fie în această seară alături de noi și m-a însărcinat pe mine să citesc un mesaj: Fellini zicea că doar actorii care fac lumea să râdă ar trebui sanctificați. Știu că actorii mei din cele două spectacole selecționate de minunata Alice Georgescu nu v-au făcut doar să râdeți. Și mai știu că unii dintre tineri își imaginează că în anii '70 lumea nu prea râdea, copiii nu prea aveau cu ce se juca și că fața blocurilor a devenit cool doar în anii '90, odată cu apariția hip-hop-ului. Eu am încercat să vă fac să râdeți amar cu o pasăre retro care s-a lovit de bloc și a căzut pe asfalt, dar n-a murit. Cineva, un băiețel care se juca "Țară, țară, vrem ostași!" în fața blocului, a ascuns-o atunci în sufletul lui și așa pasărea trăiește și azi. Îmi place să cred că și festCO este tot o pasăre prețioasă, îngrijită de un actor care a făcut multă lume să râdă - George Mihăiță. Îi doresc acestei păsări zbor lung. Mulțumesc juriului pentru atenția acordată muncii noastre", a spus Radu Afrim în mesajul său.

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac. "Anul acesta este o situație deosebită. Juriul a decis în unanimitate ca premiile pentru cel mai bun actor/actriță în rol principal și premiile pentru cel mai bun actor/actriță în rol secundar să se cumuleze într-un singur mare premiu de interpretare", au anunțat actorii Alex Bogdan și Bogdan Cotleț.

Juriul care a stabilit câștigătorii ediției 2017 a festCO i-a avut în componență pe criticul de teatru Maria Zărnescu - președinte, actorii Emilia Dobrin, Mihai Bisericanu, scenografa Lia Manțoc și regizorul Erwin Șimșensohn.

Premiile au fost înmânate de reprezentanți ai AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) prezenți la București și actori ai Teatrului de Comedie - Savas Patsalidis (Grecia), profesor la Universitatea din Salonic, directorul Festivalului Național de Teatru din Salonic; Michel Vais (Canada), secretarul general al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT); Virginia Mirea, actriță a Teatrului de Comedie.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții de la Teatrul Național "I.L. Caragiale", Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Câștigătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de actrița Delia Nartea.

Premiul I a fost câștigat de Aurelian Bărbieru cu piesa "Diseară la șapte", pe cel de-al doilea loc situându-se dramaturgul Radu F. Alexandru cu piesa "Viața la mica publicitate". Cea de-a treia poziție a podiumului a fost ocupată, ex-aequo, de piesele "Inventar" de Andreea Radu și "Ultima dorință" de Cristina Cozma.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe actrița Delia Nartea, regizorul Bobi Pricop și dramaturgul Adrian Lustig.

Actorul, regizorul și dramaturgul Radu Iacoban a prezentat câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a concursului „Comedia ține la TINEri“. "Pentru mine, „Comedia ține la TINEri“ înseamnă enorm de mult. Am participat la prima ediție, în calitate de actor, în 2005. Am avut după aceea privilegiul, după 11 ani, să montez un spectacol cu un text de-al meu - „Emancipare” - și la începutul acestei săptămâni acest spectacol s-a jucat în fața liceenilor. Văzându-le reacția lor nefiltrată, sinceră, mi-am dat seama că este nevoie de un public nou și depinde numai de noi, de teatre, să oferim această posibilitate creatorilor de teatru. Cu asta se ocupă „Comedia ține la TINEri“ și mă bucur foarte mult că această inițiativă continuă", a spus Radu Iacoban.

Câștigători au fost desemnați Maria Diana Hanganu pentru proiectul cu piesa "Magazinul de sinucideri" după Jean Teule, Irina Crăița Mândră pentru "Viața ori trei" de Yasmina Reza și Florin Liță pentru "Podul" de Laurent van Vetel. Juriul "Comediei ține la TINEri" a fost compus din teatrologul Carmen Stanciu, scenograful Adrian Damian și actorul, regizorul și dramaturgul Radu Iacoban. Prezentatorii galei au fost actorii Alex Bogdan, Bogdan Cotleț, Dan Rădulescu și Lucian Ionescu.

Seara s-a încheiat cu o premieră pentru scena bucureșteană, "The Crossroad", spectacol de teatru tradițional al Operei din Peking, producător Star Theatre Beijing. La final, atât reprezentanții AICT, cât și publicul prezent la spectacol au fost invitați de Octavian Saiu - președinte al Secției Române AICT - pe scenă, să facă fotografii cu actorii din spectacolul "The Crossroad".



12