Marcel Lică, reţinut pentru 24 de ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În dosarul “Mită pentru arbitri”

Marcel Lică, reţinut pentru 24 de ore

Eveniment 23 Aprilie 2009 / 00:00 1175 accesări

Ieri s-a scris o nouă filă în dosarul “Mită pentru arbitri”, anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie Piteşti, dosar în care sînt arestaţi patronul FC Argeş, Cornel Penescu, şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri, Gheorghe Constantin. După ce, în cursul dimineţii, Tribunalul Argeş a respins cererea de eliberare a fostului şef al arbitrilor, cei patru “fluieraşi”, Aurel Bogaciu, Tiberiu Lajos, Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, s-au prezentat la sediul DNA Piteşti pentru audieri. La capătul a trei ore de discuţii cu procurorii anticorupţie, ultimii doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, acuzaţia fiind luare de mită. Conform informaţiilor din dosar, Corpodean ar fi primit 15.000 de dolari şi băuturi alcoolice pentru a avantaja formaţia din Trivale la meciul cu FC Vaslui, scor 1-0, în timp ce Savaniu ar fi încasat 3.000 de dolari pentru a-i favoriza pe piteşteni în jocul cu Oţelul Galaţi, scor 3-2. Ambii au părăsit sediul DNA cu cătuşe la mîini, introduşi într-o dubă a Poliţiei, Savaniu declarînd că este nevinovat şi că nu există probe care să susţină acuzaţiile ce i se aduc. Cei doi vor fi prezentaţi azi judecătorilor, cu propunere de arestare pentru 29 de zile. În schimb, Bogaciu şi Lajos au fost lăsaţi să plece, urmînd să fie rechemaţi la audieri săptămîna viitoare.

Ultimul a intrat la audieri constănţeanul Marcel Lică, vicepreşedintele autosuspendat al CCA, acuzat că a luat mită, de la Cornel Penescu, patronul FC Argeş, 2.000 de dolari, în postura de observator al meciului FC Argeş - Oţelul Galaţi, disputat pe 23 noiembrie 2008. Timp de aproape trei ore, fostul preşedinte al FC Farul a discutat cu procurorii, care au luat decizia de a-l reţine pentru 24 de ore. Fostul arbitru constănţean a părăsit sediul DNA Piteşti cu cătuşele la mîini şi a fost urcat în duba Poliţiei, dar nu a vrut să facă vreo declaraţie. El va fi prezentat azi judecătorilor, cu propunerea de arestare pentru 29 de zile. Foştii săi colegi au părut şocaţi de reţinerea lui Lică. “Este o greşeală. Eu îl cunosc pe Lică drept un băiat inteligent şi corect, pînă la proba contrarie. Aceste reţineri ne trimit pe noi, ca ţară, în lumea a treia. Nu mi se pare normal să fie reţinut pentru a i se dovedi vinovăţia. Dacă au dovezi, vinovaţii să fie pedepsiţi. Dar, să-i ţină în arest doar ca să-i cerceteze, mi se pare că se lucrează la intimidare”, a spus Paul Peniu, fost preşedinte al FC Farul şi prieten cu Lică. “Nu sînt de acord cu defilarea aceasta cu cătuşe la mîini, cîtă vreme este vorba de o reţinere pe 24 de ore, nu de o sentinţă”, a spus şi Cornel Dinu, administratorul delegat al lui Dinamo.

Ca arbitru, Lică a oficiat 142 de partide în prima ligă, timp de zeci ani, între 1992 şi 2002, fiind o perioadă şi arbitru FIFA. Ultimul său meci pe prima scenă a fost Dinamo - FC Braşov (4-0), pe 1 iunie 2002. După retragerea din activitate, Lică a devenit preşedinte al FC Farul, pentru ca din toamna lui 2004 să părăsească clubul constănţean. El a ocupat apoi funcţia de vicepreşedinte al CCA şi de observator federal.

Prunea, suspendat din corpul de observatori

După ce numele său a apărut în dosarul de corupţie de la Piteşti, Directorul Departamentului Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, nu va mai fi delegat ca observator la partidele din Liga I pînă la clarificarea situaţiei privind scandalul de corupţie din arbitraj. “Numele lui Prunea nu apare decît în presă, în cazul lui nu este nimic oficial. Am vorbit cu el şi s-a luat decizia să nu mai fie observator la jocurile din Liga I, pînă la clarificarea situaţiei. Activitatea sa din Departamentul de Relaţii Internaţionale se va desfăşura, totuşi, normal”, a declarat Mircea Sandu, preşedintele FRF.



12