29 martie va rămâne în istorie drept ziua în care a început oficial separarea Marii Britanii de UE, după 44 de ani în care statul european a fost membru al comunității. Parte, alături de Danemarca și Irlanda, a valului de țări care au aderat la UE în 1973, la 16 ani de la înființarea ei, Marea Britanie a ajuns în situația de a părăsi comunitatea europeană pe fondul unui controversat referendum organizat din rațiuni pur electorale de Cabinetul lui David Cameron, care nu se aștepta ca scrutinul să fie câștigat de reprezentanții curentului eurosceptic. După câteva luni de tatonări și negocieri privind viața post-Brexit, premierul britanic care are mandatul de a scoate țara din Europa, Theresa May, și-a făcut miercuri datoria și a semnat scrisoarea oficială către oficialii UE.
29 martie va rămâne în istorie drept ziua în care a început oficial separarea Marii Britanii de UE, după 44 de ani în care statul european a fost membru al comunității. Parte, alături de Danemarca și Irlanda, a valului de țări care au aderat la UE în 1973, la 16 ani de la înființarea ei, Marea Britanie a ajuns în situația de a părăsi comunitatea europeană pe fondul unui controversat referendum organizat din rațiuni pur electorale de Cabinetul lui David Cameron, care nu se aștepta ca scrutinul să fie câștigat de reprezentanții curentului eurosceptic. După câteva luni de tatonări și negocieri privind viața post-Brexit, premierul britanic care are mandatul de a scoate țara din Europa, Theresa May, și-a făcut miercuri datoria și a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
Scrisoarea a fost înmânată miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locală 13.30 (ora României 14.30). În cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May a susținut în Parlamentul de la Londra un discurs prin care a confirmat declanșarea procedurii formale de ieșire a Marii Britanii din UE.
Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May promite că în cursul negocierilor va "reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit", inclusiv cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie: ”Pentru că, în faţa oportunităţilor ce se vor ivi în cursul acestei călătorii remarcabile, valorile noastre împărtăşite, interesele şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească. Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniți”, a declarat May.
Premierul britanic a discutat telefonic miercuri seara cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarul german, Angela Merkel. Se estimează că negocierile vor începe la jumătatea lunii mai, Guvernul de la Londra dorind să poarte concomitent discuțiile privind ieșirea din Blocul comunitar și pe cele referitoare la un acord comercial, însă oficialii europeni au declarat că este necesar ca cele două chestiuni să fie discutate separat.