Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anunţat, miercuri, îngheţarea relaţiilor cu regimul de la Teheran, pînă la rezolvarea crizei marinarilor britanici capturaţi în Golful Persic. Acest lucru presupune întreruperea tuturor vizitelor oficiale şi suspendarea procedurilor de acordare a vizei pentru oficialii iranieni. Măsura a fost luată după ce premierul Tony Blair a subliniat că este nevoie de noi presiuni diplomatice pentru a obţine eliberarea lor.
Controversa cu privire la locaţia exactă în care s-au aflat cei 15 militari britanici în momentul arestării lor a continuat şi ieri. Autorităţile britanice au prezentat presei imagini prin satelit ce dovedesc că aceştia se aflau la circa 3,15 kilometri în interiorul apelor teritoriale irakiene. Varianta oficială britanică este că marinarii au fost surprinşi într-o ambuscadă de marina iraniană şi deţinerea lor este nejustificată şi incorectă. La rîndul lor, oficialii de la Teheran susţin că incidentul a avut loc în apele teritoriale iraniene. În semn de bunăvoinţă şi graţie medierii Turciei, stat vecin Iranului, care întreţine relaţii diplomatice excelente cu ambele părţi, s-ar părea că femeia britanică arestată alături de ceilalţi 14 militari urma să fie eliberată ieri sau cel mai tîrziu azi. Femeia a fost filmată arătînd camerei o scrisoare pe care afirma că autorităţile iraniene i-au permis să o trimită familiei sale din Marea Britanie. Oficialii iranieni au prezentat ieri primele imagini cu marinarii britanici capturaţi vineri. Postul iranian de televiziune a afirmat că marinarii sînt în stare bună şi se simt bine şi că în scurt timp vor putea fi vizitaţi de diplomaţii ţării lor.
Pe de altă parte, tot televiziunea de stat iraniană a anunţat, miercuri, că Republica Islamică nu este îngrijorată de exerciţiile navale americane din Golful Persic, însă le monitorizează atent. Televiziunea a făcut acest anunţ prin intermediul unui mesaj scris în limba engleză şi postat pe ecran: "Iran: nicio îngrijorare în privinţa jocurilor de război ale Pentagonului în Golful Persic. Teheranul monitorizează atent jocurile de război ale SUA". Este neclar dacă postul de televiziune a citat un oficial iranian sau o declaraţie. În variantă oficială, de această dată americană, operaţiunile militare desfăşurate în Golful Persic, sînt destinate să liniştească statele aliate şi nu să sporească tensiunile în relaţiile cu Iranul. Unul dintre statele aliate SUA în regiune a ţinut totuşi să precizeze că jocurile de război din Golf nu trebuie să se desfăşoare pe teritoriul său. Liderul Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa bin Zayid al-Nuhayyan, a subliniat că ţara sa nu a permis niciodată utilizarea propriului teritoriu pentru agresiuni împotriva ţărilor vecine, cu atît mai puţin islamice.