O voce care are puterea să se impună şi acum în Marea Britanie este cea a fostului premier laburist britanic, Tony Blair. Acesta s-a declarat încă de la început a fi un adversar al Brexitului, iar acum vine cu o propunere-bombă: Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, dar în schimb să fie renegociate cu acesta din urmă normele privind imigraţia, informează duminică agenţia EFE. Într-un raport întocmit de Institutul pentru Schimbare Globală, condus de Blair, se estimează că prin înăsprirea condiţiilor privind accesul imigranţilor comunitari ar putea fi temperate îngrijorările britanicilor, imigraţia masivă fiind unul din motivele principale care i-au determinat să voteze majoritar pentru părăsirea UE la referendumul de anul trecut, scrie agerpres.ro.
Va fi imposibil să schimbăm cursul Brexitului dacă nu vor fi abordate îngrijorările care au condus la el, subliniază Tony Blair într-un articol complementar studiului menţionat. Documentul cuprinde şi propuneri concrete, cum ar fi ca imigranţii să fie obligaţi să se înregistreze la sosirea lor în Marea Britanie, astfel încât autorităţile să ştie care dintre ei vin cu scopul de a căuta acolo un loc de muncă, o măsură despre care Blair spune că este deja aplicată în Belgia.
În plus, conform aceloraşi propuneri, după înregistrare, imigranţilor comunitari li s-ar permite să rămână în Marea Britanie numai dacă au primit o ofertă pentru un loc de muncă, iar cei care nu vor primi această permisiune nu vor avea acces la sistemul de asistenţă socială, nu vor avea dreptul să închirieze o locuinţă şi nici să deschidă un cont bancar. De asemenea, imigranţii comunitari care nu au un loc de muncă şi nu plătesc taxe ar urma să nu mai aibă acces nici la sistemul public de sănătate.
Blair mai propune ca la o eventuală nouă negociere cu UE să fie avansată posibilitatea opririi intrării imigranţilor comunitari în Marea Britanie atunci când se observă o presiune asupra serviciilor publice, lucru pe care însă l-a mai încercat, fără succes, fostul premier conservator David Cameron înainte să convoace referendumul privind Brexitul. Dar aceste propuneri au stârnit deja numeroase critici, atât din partea adversarilor cât şi susţinătorilor Brexitului. Mai mulţi politicieni conservatori au ţinut să amintească faptul că cel care a deschis calea imigraţiei masive, prin refuzul său de a impune restricţii mai severe pentru est-europeni, a fost chiar Tony Blair pe vremea când acesta conducea guvernul. La rândul său, fostul ministru Ken Clarke, unul dintre puţinii politicieni consevatori care au susţinut deschis rămânerea în UE, l-a criticat pe fostul premier laburist pentru insistenţa cu care sugerează că mai poate fi anulat Brexitul, în opinia lui Clarke acum singura abordare posibilă fiind negocierea unui acord cât mai bun pentru ieşirea din UE.