Marea Britanie are cele mai stricte măsuri împotriva obezităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lupta cu kilogramele

Marea Britanie are cele mai stricte măsuri împotriva obezităţii

Monden 07 Septembrie 2011 / 00:00 310 accesări

PĂRINŢI DECĂZUŢI DIN DREPTURI Regatul Unit este, cu siguranţă, ţara din UE cu cele mai drastice măsuri împotriva obezităţii. Doi soţi britanici au fost decăzuţi parţial din drepturile părinteşti, pentru că toţi cei şapte copii ai lor sunt obezi. Patru dintre copii, cu vârste cuprinse între un an şi 11 ani, vor fi daţi spre adopţie. Părinţii s-au luptat să îşi păstreze micuţii, timp de trei ani, iar o perioadă, familia a fost monitorizată de un angajat al autorităţii pentru protecţia copiilor, care a impus reguli stricte la masă. Mama este hotărâtă să lupte în instanţă iar decizia autorităţilor a stârnit reacţii furioase pe Internet. Cuplul mai are trei copii, care vor rămâne cu părinţii lor, pentru că sunt prea mari pentru a mai fi adoptaţi.

UN PROGRAM STRICT Într-o nouă campanie împotriva obezităţii, Guvernul britanic a difuzat o serie de recomandări potrivit cărora copiii sub 5 ani, inclusiv cei care nu pot încă să meargă, ar trebui să facă exerciţii fizice în fiecare zi. În cadrul primului său ghid cu recomandări pentru copii atât de mici, Ministerul Sănătăţii de la Londra a afirmat că şi copiii mai mici de 5 ani ar trebui să fie activi fizic cel puţin trei ore pe zi. Autorităţile consideră că părinţii ar trebui să aibă grijă să reducă perioada de timp petrecută de aceşti copii în mod sedentar, cum ar fi în faţa televizorului. Cele trei ore de activitate ar trebui repartizate de-a lungul zilei. Autorităţile au apreciat că doza zilnică de exerciţii recomandată copiilor poate fi bifată şi numai prin joacă, însă că nu ar trebui să excludă şi alte activităţi, ca mersul pe jos la o unitate de învăţământ.

În ceea ce-i priveşte pe copiii care nu pot încă să meargă, Guvernul britanic a explicat că activitatea fizică ar trebui încurajată încă de la naştere, dând ca exemplu lecţiile de înot împreună cu părinţii. Pe de altă parte, autorităţile au subliniat că în interpretarea acestor recomandări ar trebui să se ţină cont şi de abilităţile fizice şi mentale individuale ale copiilor. ”Este vital ca părinţii să le ofere copiilor modalităţi amuzante de a-şi petrece timpul făcând mişcare, pentru a-i ajuta să nu devină copii obezi, care sunt predispuşi să devină adulţi obezi, aflaţi sub riscul unor boli de inimă, al diabetului şi al anumitor cancere”, a declarat Maura Gillespie, din cadrul organizaţiei caritabile British Heart Foundation.

TOPUL OBEZITĂŢII Circa un sfert din adulţii britanici sunt obezi, situaţie în care, conform unor estimări, se vor afla 90% dintre britanicii adulţi din 2050. Românii sunt pe ultimul loc în Europa, dar de data aceasta este vorba despre o performanţă. Cei mai mulţi obezi sunt în Marea Britanie, 24,5%. Pe locul doi în top se află Irlanda, cu 23% dintre adulţi. Malta deţine locul al treilea, cu un procent de 22,3% populaţie adultă obeză. În top se mai regăsesc Islanda, Luxemburg, Lituania, dar şi Ungaria, Grecia sau Cehia. România ocupă ultimul loc în clasament, cu doar 7,9% dintre adulţi cu o greutate exagerată. Deşi poziţia din acest top este îmbucurătoare, datele oferite anul trecut de Institutul de Endocrinologie I.C. Parhon sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Potrivit statisticilor, un român din patru suferă de obezitate şi 30% dintre românce au o greutate mai mare decât cea normală.



12