Marea Britanie are în vedere reducerea efectivelor din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Britanie are în vedere reducerea efectivelor din Afganistan

Externe 13 Iulie 2009 / 00:00 369 accesări

Guvernul lui Gordon Brown ar putea decide retragerea a 1.500 de militari din Afganistan în urma alegerilor programate în luna august în această ţară, invocînd probleme financiare, în condiţiile în care comandanţii militari cer suplimentarea efectivelor. Se pare că membrii Cabinetului britanic pregătesc în secret reducerea efectivelor din Afganistan, după moartea a numeroşi militari în ultimele două săptămîni. O eventuală astfel decizie a atras deja criticile unor foşti responsabili militari. Situaţia tensionată din Afganistan a dominat agenda politică în ultimele zile, în condiţiile în care numărul militarilor ucişi în acest conflict a ajuns la 184, cu cinci mai mulţi decît cei morţi în Irak.

O altă situaţie delicată este catalogarea de către SUA drept nesigure a noilor vehicule achiziţionate de Marea Britanie pentru trupele din Afganistan. Vehiculele nu au trecut de testele pentru rezistenţă, ceea ce înseamnă că sînt vulnerabile bombelor plasate de insurgenţi pe şosele. Deşi Pentagonul le-a respins, Ministerul britanic Apărării a comandat 262 de vehicule militare care vor înlocui controversatele transportoare Snatch Land Rovers. La rîndul lor, SUA au ordonat un model mai rezistent, care costă doar jumătate din preţul de 600.000 de lire (700.000 de euro) plătit de britanici. Dezvăluirile intervin în contextul în care premierul Gordon Brown a promis îmbunătăţirea echipamentelor după moartea a numeroşi militari britanici în Afganistan. 15 militari britanici, dintre opt în ultimele 24 de ore, au murit în sudul Afganistanului în ultimele zece zile în cursul unei ofensive masive împotriva miliţiilor Taliban. Premierul britanic rămîne însă convins strategia urmată în Afganistan împotriva miliţiilor Taliban este bună. Un membru al Comisiei de Apărare din Camera Comunelor a avertizat că 10% dintre militarii britanici care luptă în prima linie riscă să îşi piardă vieţile dacă violenţele vor continua la această intensitate.

Partea americană susţine şi că efectivele forţelor de ordine afgane sînt insuficiente pentru a asigura strategiei aplicate de Pentagon. Generalul Stanley McChrystal, noul comandant al forţelor americane în Afganistan, a explicat că fără o extindere suficientă a acestor forţe, SUA şi NATO vor pierde războiul. Ieri, patru soldaţi americani şi-au pierdut viaţa într-un atentat cu bombă plasată pe o şosea. Suplimentarea trupelor afgane necesită însă alte miliarde în afară cele 7,5 miliarde de dolari anual stabilite de administraţia Obama pentru consolidarea armatei şi poliţiei afgane în următorii ani, precum şi detaşarea cîtorva mii de militari americani suplimentari ca instructori şi consilieri, au precizat oficiali militari de rang înalt. Armat afgană îşi va extinde efectivele de la 85.000 la 134.000 de persoane, proces care ar fi trebuit să dureze cinci ani, dar a fost accelerat pentru a se încheia în 2011. Cîţiva oficiali de rang înalt din cadrul Pentagonului au declarat însă că dimensiunea adecvată a forţelor afgane ar fi de două ori cît numărul extins. Mărimea exactă a oricărei cereri de bani sau trupe suplimentare va depinde de cît de repede consideră comandanţii americani şi oficialii guvernamentali afgani că vor extinde forţele afgane şi de contribuţia financiară şi militară a aliaţilor americani. Rata ridicată a analfabetismului în Afganistan şi necesitatea unor noi facilităţi de instrucţie şi cazare ar putea constrînge eforturile de accelerare a extinderii forţelor afgane. Un alt factor este abilitatea limitată a Guvernului afgan de a plăti mai mulţi militari pe termen lung. Preşedintele american s-a declarat în favoarea unui nou impuls pentru instruirea armatei şi poliţiei în Afganistan după alegerile din această ţară, care vor avea loc în luna august, potrivit unui interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News. În acest interviu, preşedintele Obama şi-a exprimat dorinţa ca întreaga comunitate internaţională să acorde atenţiei dezvoltării capacităţilor militare afgane pentru a permite afganilor să îşi asigure mai bine propria securitate.

În teren, însă cetăţenii afgani se declară terorizaţi de poliţia locală, care îi intimidează şi îi brutalizează, astfel încît mulţi se întorc acum spre luptătorii Taliban, pentru că, susţin că aceştia i-au tratat cu respect. În timp ce trupele britanice intră într-un sat de abia scăpat de talibani, aud un singur mesaj din partea localnicilor: orice, numai nu aduceţi înapoi poliţia afgană. De exemplu, trupele americane şi britanice au lansat o campanie pentru a recîştiga controlul în provincia Helmand, dintre care jumătate se afla în mîinile miliţiilor Taliban. În timp ce avansau, au aflat lucruri şocante despre aliaţii lor locali: sătenii au povestit că poliţia este atît de brutală şi coruptă, încît atunci cînd au venit luptătorii Taliban, i-au primit ca pe nişte eliberatori.



12