Marea Britanie, conservatoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Britanie, conservatoare

Externe 08 Mai 2010 / 00:00 403 accesări

Conservatorii lui David Cameron au câştigat, joi, alegerile legislative britanice, fără să obţină majoritatea absolută, deschizând o perioadă de incertitudine instituţională, deoarece laburistul Gordon Brown pretinde să rămână la putere. Odată cu publicarea sondajului la încheierea scrutinului, laburiştii, plasaţi pe a doua poziţie, au evocat posibilitatea de a purta negocieri pentru formarea unei coaliţii cu liberal-democraţii, situaţi pe al treilea loc. Conservatorii le-au contestat acest drept, argumentând că votul popular le conferă legitimitatea de a guverna. Partidul conservator obţine 305 locuri în Camera Comunelor, mai puţin decât numărul necesar întrunirii majorităţii absolute de 326 de deputaţi din totalul de 650, care le-ar fi permis automat să formeze Guvernul. Laburiştii premierului Gordon Brown, care se află la putere de 13 ani, obţin 255 de locuri. Liberal-democraţii, care au avut o ascensiune în sondaje datorită popularităţii liderului lor, Nick Clegg, vor obţine 61 de locuri. În cazul în care se confirmă, acest rezultat va reprezenta o dezamăgire pentru liberal-democraţi, care vor pierde două locuri. Ei se vor afla însă într-o poziţie decisivă, putând să îi susţină fie pe laburişti, fie pe conservatori.

Această configuraţie a unui ”Parlament suspendat”, în care niciun partid nu deţine majoritatea absolută este foarte rară în Marea Britanie, sistemul electoral favorizând bipartitismul. Ultimul caz similar datează din 1974. Din acest motiv, liderul conservatorilor, David Cameron, nu poate să devină imediat premier, situaţia urmând a se debloca după tratative dure între cele trei partide. În lipsa unei Constituţii scrise, convenţiile prevăd ca premierul în exerciţiu să încerce să formeze în primă instanţă Guvernul, dacă nu decide că nu poate să facă acest lucru şi demisionează. Brown urmează să apeleze la liberal-democraţi pentru a încerca să formeze o coaliţie cu aceştia. Laburiştii şi liberal-democraţii ar dispune împreună de mai multe locuri (316) decât conservatorii, potrivit sondajului. Clegg a sugerat în timpul campaniei că ar putea accepta o coaliţie cu laburiştii, dar ar întâmpina dificultăţi în a colabora cu Gordon Brown. Mai mulţi miniştri laburişti au lăsat să se înţeleagă că sunt pregătiţi să negocieze cu liberal-democraţii. Negocierile s-ar axa pe reformarea sistemului electoral cerută de liberal-democraţi. Laburiştii sunt în favoarea acestei propuneri, dar nu şi conservatorii. Dar, conservatorii au contestat dreptul laburiştilor de a rămâne la putere. În cazul în care Brown nu va avea altă variantă decât cea de a demisiona, Cameron va fi în poziţia de a conduce Guvernul, fie ajungând la un acord cu liberal-democraţii sau cu alte partide mici, precum Partidul Unionist din Ulster (UUP), fie să formeze un Guvern minoritar.

În expectativă, cetăţenii britanici au primit cu foarte mult calm rezultatele. Scrutinul a fost marcat de nereguli denunţate în principalele oraşe ale ţării. Comisia electorală a anunţat că va desfăşura o anchetă amănunţită, întrucât sute de alegători nu au putut vota din cauza cozilor foarte lungi care s-au format. Odată cu difuzarea sondajului, lira sterlină a scăzut faţă de euro şi dolar la bursa de la New York, reflectând temerile pieţelor faţă de un ”Parlament suspendat”.



12