Guvernul britanic a confirmat, joi, apropiata suprimare a pensionării din oficiu, stabilită în prezent la 65 de ani, ”vârsta de pensionare trebuind să fie o alegere şi nu o obligaţie”, a declarat secretarul de Stat al Relaţiilor Profesionale, Edward Davey. ”Oamenii merită libertatea de a munci cât timp vor şi cât timp sunt capabili s-o facă”, a spus el, subliniind că ”angajaţii mai vârstnici pot juca un rol foarte important la locul lor de muncă, iar noi îi punem capăt prin această formă învechită de discriminare din cauza vârstei”.
Ca urmare a unei consultări lansate în cursul verii trecute, Guvernul a confirmat abolirea dreptului pe care îl deţine în prezent angajatorul de a constrânge un salariat să se pensioneze din momentul în care împlineşte 65 de ani. Suprimarea acestui drept se va face treptat, între 6 aprilie şi 1 octombrie. Această măsură face parte dintr-o reformă a sistemului de pensionări anunţată ca radicală de noul Guvern britanic, constituit după alegerile legislative din mai 2010. Ea urmăreşte să accelereze programul pus la punct de precedentul Guvern laburist de a majora vârsta legală de pensionare. Guvernul premierului conservator David Cameron anunţase în octombrie că vârsta legală de pensionare va deveni 66 de ani în 2020, pentru bărbaţi şi femei, faţă de 65 de ani în prezent, la bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.
Pe de altă parte, aproximativ 80% dintre britanici doresc limitarea imigraţiei, conform unui sondaj comandat de Guvernul de la Londra, informează “Daily Mail”. Conform sondajului, 78% dintre britanici doresc reducerea imigraţiei. Dintre aceştia, 24% doresc reduceri mici, în timp ce 54% pledează pentru diminuarea drastică a numărului străinilor. Doar 3% dintre britanici susţin intensificarea imigraţiei. Sondajul, realizat de Departamentul pentru Comunităţi, relevă că solicitarea publică în sensul reducerii imigraţiei este din ce în ce mai mare. Rezultatele studiului reprezintă un avertisment pentru premierul David Cameron şi pentru ministrul de Interne, Theresa May. Guvernul a promis că numărul imigranţilor care vin anual în Marea Britanie va scădea la valorile din anii ‘90, adică sub 100.000 de persoane.