Marea Britanie îşi va modifica sistemul vizelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Britanie îşi va modifica sistemul vizelor

Externe 19 Decembrie 2007 / 00:00 543 accesări

Guvernul de la Londra a anunţat, marţi, un plan de reformare a sistemului vizelor, propunînd reducerea la jumătate a duratei vizelor turistice şi plata unei garanţii de către familiile care primesc rude în vizită. Ministerul de Interne, care califică proiectul drept “cea mai mare transformare a sistemului imigraţiei din istoria ţării”, a explicat că proiectul este menit să asigure faptul că persoanele care vizitează Marea Britanie vor respecta condiţiile vizelor. Ministerul propune ca familiile care locuiesc în Marea Britanie să achite o garanţie financiară pentru părinţii care îi vizitează. Garanţia s-ar putea ridica la 1.000 de lire (aproximativ 1.400 de euro). Durata vizelor turistice va fi redusă de la şase la trei luni. Vizele specifice vor fi create pentru evenimente temporare, cum ar fi Jocurile Olimpice, care vor avea loc în vara anului 2012, la Londra. Propunerile fac obiectul unei consultări de trei luni, care se încheie la 10 martie, dar rezultatele vor fi publicate în următoarele trei luni. Pînă în primăvară, Guvernul intenţionează să ia amprentele digitale ale tuturor solicitanţilor de vize. Pînă în prezent au fost prelevate amprente de la peste un milion de persoane care doresc să vină în Marea Britanie.

S-ar părea că noua legislaţie în domeniul vizelor urmăreşte şi limitarea numărului imigranţilor, întrucît, din cauza acestora, peste 100.000 de tineri din Marea Britanie se află în şomaj, potrivit unei analize economice a impactului imigraţiei, citată de “Daily Telegraph”. Studiul, realizat de compania Ernst & Young ITEM Club, subliniază faptul că deşi economia Marii Britanii a înregistrat beneficii datorită muncitorilor imigranţi, inflaţia fiind păstrată la un nivel inferior, aceasta ar fi putut determina sporirea numărului de tineri britanici şomeri. Peste 1,5 milioane de muncitori străini au pătruns pe teritoriul Marii Britanii încă din 1997, mulţi dintre ei provenind din Europa de Est. Potrivit studiului, numărul britanicilor şomeri cu vîrste cuprinse între 18 şi 24 de ani a crescut la 100.000 din 2004 pînă în prezent. Totuşi, studiul aminteşte sporirea beneficiilor economice care derivă din afluxul imigranţilor. Impactul imigraţiei asupra economiei britanice reprezintă şi principalul element în lupta politică internă, premierul britanic Gordon Brown pledînd pentru înfiinţarea unor “locuri de muncă britanice pentru cetăţeni britanici”. Şi totuşi, cifrele indică faptul că majoritatea posturilor create în ultimii zece ani au fost ocupate de cetăţeni străini. “Am văzut majorări importante ale costurilor industriale şi ale preţurilor la alimente care nu au condus la o majorare salarială semnificativă”, a spus Peter Spencer, consilier în domeniul economic în cadrul Ernst & Young ITEM Club. “Unul dintre aceste motive este faptul că muncitorii autohtoni au fost mai slabi decît cei din alte ţări”, a continuat acesta.

Calculele Ernst & Young indică o creştere a economiei Marii Britanie, în viitor, cu trei procente, în cazul în care rata imigraţiei este aceeaşi ca în ultimii doi ani, adică de 190.000 de imigranţi pe an. Fără o rată crescută a imigraţiei, economia Marii Britanii ar scădea la 2,2 procente, aducînd prejudicii de zece miliarde de lire sterline. Raportul arată că un procent mare dintre imigranţi au completat lipsurile de pe piaţa forţei de muncă.



12