„Marea Britanie și UE au nevoie de reguli noi, echitabile și obligatorii“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Soluție nemțească

„Marea Britanie și UE au nevoie de reguli noi, echitabile și obligatorii“

Externe 30 August 2016 / 15:09 426 accesări

Brexitul a apărut din nou în atenția oficialilor europeni, pe măsură ce Marea Britanie trebuie să inițieze primii pași spre ieșirea din UE. Noi declarații au fost făcute în acest context, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, afirmând, de exemplu, că ”Marea Britanie și UE au nevoie de reguli noi, echitabile și obligatorii, privind relațiile după părăsirea efectivă a UE de către Regatul Unit”. Oficialul german a adăugat că decizia Marii Britanii de a părăsi UE va avea consecinţe pe termen lung, greu de estimat. Cu ocazia unei conferințe la Ministerul de Externe de la Berlin, Steinmeier a mai spus că era în interesul Marii Britanii să inițieze rapid procedura de ieșire, având în vedere efectele economice deja evidente.

În schimb, comisarul european german Günther Oettinger are în continuare îndoieli cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE şi a declarat într-un interviu publicat marţi de cotidianul german ”Bild” că nu ar paria prea mult pe un Brexit. ”Plecăm de la principiul că votul cetăţenilor este constrângător politic pentru Guvernul britanic. Dar este posibil ca opinia publică să basculeze, dacă situaţia economică se deteriorează în urma Brexitului. În orice caz, eu nu aş paria prea mult pe un Brexit”, a declarat germanul însărcinat cu Economia şi Societatea Digitală în cadrul CE. În opinia sa, cu cât Marea Britanie aşteaptă mai mult înainte să declanşeze procedura de plecare din UE, cu atât situaţia economică şi politică va deveni mai nesigură. Premierul britanic,Theresa May, a anunţat în mai multe rânduri că nu va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, în vederea declanşării procedurii de ieșire din UE, până la sfârşitul anului. Regatul Unit va avea după aceea doi ani să negocieze modalităţile plecării din UE.

Președintele Franței, Francois Hollande, a calificat, marți, drept ireversibilă decizia Marii Britanii de a părăsi UE, care ar trebui implementată, potrivit lui, până în anul 2019. Noul premier al Marii Britanii, Theresa May, a solicitat UE mai mult timp pentru pregătirea ieșirii oficiale a țării sale din Blocul Comunitar. ”Decizia poporului britanic de a ieși din UE nu este conjuncturală, nu este o decizie dată de circumstanțe. Această decizie este ireversibilă, iar noi trebuie să suportăm consecințele”, a declarat Hollande într-un discurs la Palatul Elysée. Președintele a amintit că, odată ce va părăsi UE, Marea Britanie nu va mai avea acces la piața internă, cu excepția cazului în care acceptă normele comune privind cele patru libertăți de circulație, ansamblul reglementărilor și dă dovadă de solidaritate bugetară. Potrivit președintelui francez, invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care declanșează ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE, nu poate fi amânată, deoarece acest lucru ar provoca incertitudine și instabilitate, ceea ce nu va fi bine pentru Marea Britanie și nici acceptabil pentru Uniunea Europeană. ”Pentru Franța, totul trebuie încheiat până în anul 2019”, a adăugat el.



12