Trupele britanice din Irak au predat, duminică, oficial controlul provinciei Basra, din sudul ţării, un bastion al comunităţii şiite cu importante zăcăminte de petrol. Localnicii nu sînt îngrijoraţi de o eventuală escaladare a violenţei, după retragerea britanicilor, deoarece puterea reală a aparţinut şi pînă acum, formaţiunilor şiite din regiune. Predarea controlului asupra provinciei Basra simbolizează încheierea operaţiunii britanice în Irak, cea mai importantă campanie militară a Marii Britanii de la al Doilea Război Mondial. În 2003, nu mai puţin de 46.000 de soldaţi britanici luptau, alături de americani, împotriva trupelor lui Saddam Hussein. Astăzi, în Irak, se mai află doar 4.500 de militari britanici, iar premierul Gordon Brown s-a angajat să le reducă numărul la 2.500 pînă la jumătatea anului viitor. Soldaţii sînt staţionaţi la o bază de pe aeroportul din Basra, după ce s-au retras din cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak.
Aproape nimeni nu regretă plecarea britanicilor: potrivit unui sondaj BBC, 86% din localnici au o opinie negativă despre prezenţa lor şi doar 2%, o opinie pozitivă. Viaţa politică locală este dominată de rivalitatea dintre trei puternice formaţiuni şiite care au convenit, însă, să nu recurgă la forţă pentru a-şi soluţiona disputele. Nivelul violenţei a scăzut considerabil şi în zonele controlate de americani, dar situaţia rămîne tensionată. SUA se bazează, pentru restabilirea ordinii, pe ajutorul unor miliţii sunnite care au renunţat la insurgenţă şi i-au îndepărtat pe aliaţii reţelei al-Qaida. Acum, însă, aceste grupări au devenit chiar ele ţinta terorismului. Sîmbătă, cel puţin doi oameni au murit şi alţi zece au fost răniţi în explozia unei bombe, la sediul unei miliţii, într-un cartier sunit din Bagdad. Atacuri similare au făcut victime şi în alte zone.
La rîndul său, Polonia îşi va retrage, anul viitor, toţi cei 900 de militari din Irak. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunţat că va cere prelungirea misiunii forţelor poloneze din Irak doar pînă în luna octombrie. Premierul polonez şi-a exprimat speranţa că preşedintele Lech Kaczynski nu va bloca retragerea, deşi nu o aprobă. Potrivit unui sondaj, 85% din polonezi se opun prezenţei militare a ţării lor în Irak. 22 de soldaţi polonezi şi-au pierdut viaţa în această ţară, de la începutul războiului.