Marea Britanie trimite trupe în România?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Planuri de viitor

Marea Britanie trimite trupe în România?!

Externe 26 Octombrie 2016 / 16:19 691 accesări

În contextul amplificării tensiunilor dintre statele membre ale Alianței Nord-Atlantice și Rusia, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că țara lui va trimite trupe pe granița de est a NATO, în anul 2017. Oficialul britanic nu a precizat în ce țară vor ajunge militarii britanici, dar este foarte probabil că ei vor ajunge în România, fie în cadrul Brigăzii Multinaționale care va fi condusă de România, fie sub forma unei prezențe militare cvasipermanente, în cadrul unor exerciții, informează ”România Liberă”. Ministrul Fallon a făcut această precizare la conferința Partidului Conservator care are loc la Birmingham,în contextul discutării propunerilor comune de apărare a Uniunii Europene, din care Marea Britanie încă face parte.

De altfel, încă din 2015, același Fallon anunțase că ”Marea Britanie va juca un rol de conducere în forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia”. Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua forţă de reacţie rapidă. Marea Britanie va deţine comandamentul forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie, a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.

În contextul geopolitic tot mai schimbător din cauza crizei ucrainene, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara în 2015 că ”nu există încă un risc imediat pentru România şi Bulgaria din partea Rusiei, dar motivul pentru care realizăm aceste exerciţii este tocmai protejarea aliaţilor noştri din est. Acţiunile noastre sunt răspunsuri pentru problemele cauzate de Rusia în est, anexând cu forţa o parte din altă ţară, cum este Crimeea, destabilizând estul Ucrainei, plus ceea ce am văzut deja în Georgia şi R. Moldova, dar reprezintă şi un răspuns la ceea ce am văzut în Africa de Nord sau în Orientul Mijlociu. Principalul ţel pe viitor este să fim siguri că NATO va fi capabilă să ne apere pe toţi de aceste ameninţări”.

NATO a decis consolidarea prezenței pe flancul său estic, prin aprobarea creării unei noi forțe de 5.000 de militari și a șase centre de comandă, ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina.



12