Coaliţia guvernamentală britanică a fost dur criticată, duminică, privind angajamentul său în domenul drepturilor omului, în urma unor informaţii potrivit cărora va renunţa la raportul anual al Foreign Office în acest domeniu. Funcţionarii publici au fost anunţaţi să înceteze să mai lucreze la următoarea ediţie a raportului, în care sunt prezentate cazuri de tortură şi abuzuri, care monitorizează aplicarea pedepsei cu moartea şi vizează dezvăluirea traficului de arme. Raportul este utilizat de parlamentari şi oameni de afaceri, ca ghid asupra ţărilor cu care schimburile sunt considerate etice.
Sir Menzies Campbell, fostul lider liberal-democrat, a declarat sâmbătă seara că „orice încercare de a desfiinţa raportul riscă să degradeze drepturile omului şi va fi întâmpinat cu o rezistenţă fermă”. De asemenea, unele ONG-uri au anunţat că orice îndoieli cu privire la publicarea viitoarei ediţii a raportului, creat de Robin Cook, în anul 1997, le alimentează suspiciunea cu privire la urmărirea oarbă de către coaliţia guvrnamentală, a intereselor comerciale în ţări în care sunt comise asemenea abuzuri. Anul trecut, fostul Guvern laburist şi-a exprimat, în acest raport, îngrijorarea faţă de situaţia din 22 de ţări, între care China, Rusia, Arabia Saudită, Sudan şi Zimbabwe. David Miliband, ministrul Afacerilor Externe al Cabinetului din umbră şi candidat la şefia Partidului Laburist, a declarat că raportul a salvat vieţi prin dezvăluirea atrocităţilor comise în Myanmar, R.D. Congo, Fâşia Gaza şi Sri Lanka. „Marea Britanie a încurajat drepturile omului în lume, iar coaliţia face un serios pas înapoi”, a declarat acesta, subliniind că „raportul nu doar dă bine, ci este un instrument crucial”.
O sursă din cadrul Foreign Ofice a declarat că pentru realizarea raportului se fac anual eforturi importante, unii angajaţi ai ambasadelor lucrând luni de zile pentru documentarea abuzurilor semnalate. Echipei care redactează raportul i s-a comunicat că viitorul raportului este supus revizuirii, personalul fiind invitat să suspende lucrările. „Ambasadelor li s-a transmis deja că trebuie să ne concentrăm asupra comerţului. Nu este surprinzător, dar este foarte trist”, a declarat această sursă. Tom Porteous, directorul filialei Human Rights Watch (HRW) din Londra, scria săptămâna trecută, într-un articol, că „urmărind cu orbire interesele comerciale”, Marea Britanie riscă să submineze eforturile de protejare a drepturilor omului. Kate Allen, directoarea filialei Amnesty International din Marea Britanie, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, subliniind că acest lucru ar ridica probleme serioase cu privire la cât de mult preţuieşte actuala putere drepturile omului.