Marea Neagră, un ecosistem cu particularităţi unice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Neagră, un ecosistem cu particularităţi unice

Justiție 06 August 2013 / 00:00 2276 accesări

EXPEDIŢIE În perioada 22-31 iulie 2013, în apele marine ale României, Bulgariei şi Turciei s-a desfăşurat o expediţie ştiinţifică multidisciplinară. Expediţia a avut loc în cadrul proiectului MISIS „Îmbunătăţirea sistemului integrat de monitoring în Marea Neagră”. Scopul expediţiei a fost testarea unui nou program de monitoring integrat, care să răspundă cerinţelor Strategiei pentru Mediul Marin. Au fost colectate peste 800 probe din 17 staţii, de la adâncimi diferite (de la suprafaţă până la 2.000 m adâncime), până la distanţa de 115 mile nautice de ţărm.

STRATEGIE COMUNĂ Pentru ţările costiere, Marea Neagră reprezintă un ecosistem cu particularităţi unice care trebuie protejat, conservat şi, pe cât posibil, reabilitat după decenii întregi de grave dezechilibre produse de agresiuni, în special antropice, care au dus la scăderea drastică a resurselor sale biologice. Cadrul instituţional de acţiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin a fost stabilit, în 17 iunie 2008, de Parlamentul European şi Consiliul său, prin Directiva Cadru „Strategia pentru Mediul Marin” (DCSMM). Potrivit documentului, „statele membre trebuie să adopte măsurile necesare pentru a obţine sau a menţine starea ecologică bună a mediului marin, cel mai târziu până în anul 2020”, stabilind în acelaşi timp cadrul normativ şi metodologia pentru implementare.

MONITORIZARE Contextul istoric din regiunea Mării Negre a condus la structurarea unor sisteme naţionale de colectare a datelor, monitorizare şi interpretare a acestora în vederea caracterizării mediului marin. Această moştenire determină în prezent existenţa unei disparităţi şi a unor puncte de vedere diferite în vederea implementării principiilor de stare ecologică bună a mediului marin, ceea ce impune cu stringenţă necesitatea de armonizare a sistemelor proprii de monitorizare şi a procesului stabilirii ariilor marine protejate. În acest context, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, în calitate de operator naţional al Programului integrat de monitoring fizic, chimic şi biologic al mediului marin, a lansat în 2011 proiectul MISIS, finanţat de Uniunea Europeană, la care participă două state membre ale Uniunii Europene - România şi Bulgaria, dar şi Turcia, aflată în perioada de preaderare. Unul dintre pachetele de acţiune ale proiectului se referă tocmai la revizuirea şi testarea programelor de monitoring marin, astfel încât ele să răspundă cerinţelor DCSMM, atât în ceea ce priveşte metodele de lucru în laborator, dar mai ales tehnicile de lucru pe mare, prin organizarea de expediţii comune.

MEDIUL MARIN, LA ANALIZĂ La expediţia comună ce s-a desfăşurat în perioada 22-31 iulie au participat 24 cercetători ştiinţifici (fizicieni, chimişti, biologi) din patru institute de cercetare - Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) - coordonatorul proiectului, Institutul GeoEcoMar (Romania), Institutul de Oceanologie din Varna (IO-BAS, Bulgaria), Facultatea de Pescuit a Universităţii din Sinop (Sinop) şi Centrul de Cercetări TUBITAK (Istanbul, Turcia). Expediţia s-a desfăşurat cu nava de cercetare „AKADEMIK“ aparţinând IO-BAS, dotată şi echipată cu laboratoare şi echipamentele necesare colectării probelor, dar şi efectuării unor analize la bord. Probele de apă, sedimente şi biotă au fost colectate pentru analiza a peste 15 parametri fizici (presiune, temperatură, salinitate), chimici (hidrogen sulfurat, clorofilă, azotaţi, azotiţi, fosfaţi, silicaţi) şi biologici (fitoplancton, zooplancton, zoobentos). O categorie aparte de probe chimice sunt cele pentru determinarea metalelor grele şi a poluanţilor organici persistenţi din apă, sedimente, dar şi din organisme marine. Un parametru care nu este cuprins încă în Planul de Monitoring Integrat al Mării Negre, fiind monitorizat doar de ONG-uri pe plaje şi, de curând, şi de INCDM, este cel privind deşeurile marine, atât cele plutitoare în apă, dar şi cele ajunse pe fundul mării. În această expediţie s-a testat aplicarea metodologiei folosite la nivel european de colectare a deşeurilor marine. Scopul final al acestei expediţii este ca institutele participante să ajungă la un acord privind integrarea programelor naţionale de monitoring într-un program unitar de monitoring la nivelul întregii Mări Negre.

Taguri articol


12