Marea sărbătoare a Doctorului fără de arginți, Sf. Pantelimon, în procesiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arhiepiscopia Tomisului

Marea sărbătoare a Doctorului fără de arginți, Sf. Pantelimon, în procesiune

Religie 25 Iulie 2017 / 16:34 2098 accesări

Biserica Ortodoxă se pregăteşte de una dintre ele mai mari sărbători ale creştinătăţii: cinstirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon! Acesta este pomenit joi, 27 iulie, iar pentru constănţeni, sărbătoarea are o importanță specială pentru că aici, la malul mării, în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” sunt adăpostite o parte din sfintele moaște ale Doctorului fără de arginți.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. A fost martirizat prin decapitare în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de către împăratul Diocleţian.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.

PROCESIUNE RELIGIOASĂ PE STRĂZILE CONSTANȚEI

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală, apoi, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, va merge în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală - str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân (popas de rugăciune la biserica „Schimbarea la Față”, Biserica Greacă), bulevardul Mamaia, Spitalul Militar (popas de rugăciune), biserica „Sf. Gheorghe”, biserica „Sfinții Îngeri” (Capela Militară), Spitalul Clinic Județean de Urgență, bulevardul Tomis, Poarta 2, Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Joi, 27 iulie, începând cu ora 6.00, în altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu și Sfințirea Mică a Apei, urmate, începând cu ora 8.00, de Sfânta Liturghie.



12