''Marea Unire de la Marea Neagră'', un proiect marca Eurocult

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

''Marea Unire de la Marea Neagră'', un proiect marca Eurocult

Cultură 29 Octombrie 2018 / 15:43 980 accesări

Anul 2018 a stat şi stă încă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii, care aduce faţă în faţă istoria de acum 100 de ani, pe cea a prezentului şi societatea actuală. Simbolistica extrem de frumoasă a Marii Uniri, un cerc perfect rotund, care ne duce cu gândul la dinamica horei, cel mai semnificativ rit românesc care adună în jurul său întreaga comunitate, se regăseşte pe antetele tuturor instituţiilor şi tuturor evenimentelor realizate în acest an.

Şi ”Marea Unire de la Marea Neagră” va avea în antet semnul Centenarului, fiind singurul proiect al unei asociaţii (Asociaţia Eurocult) din Constanţa desemnat câştigător. de Ministerul Culturii și Identității naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României formulate și asumate de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Mai mult decât atât, întregul eveniment este închinat acestei mari şi importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică. Astfel, proiectul a debutat, la Constanţa, în data de 26 octombrie 2018, cu una dintre cele mai de an anvergură manifestări cultural-ştiinţifice organizate vreodată în România.

Dezbaterile, conferințele, mesele rotunde și simpozioanele au dezvoltat noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular.

Au fost invitați peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători, care au susţinut mai multe conferinţe, sub semnul Centenarului. Gazda evenimentului Marea Unire de la Marea Neagră, totodată şi partener în proiect, este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Încheierea evenimentului de înaltă ţinută ştiinţifică va avea loc în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. În prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, va fi lansat un volum de lux care va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ.

Volumul omagial este dedicatCENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“ şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România.

Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.

Puntea dintre cele două evenimente a fost realizată printr-o premieră culturală pentru Constanţa: o expoziţie de ii şi obiecte artizanale, care s-a deschis în data de 26 octombrie şi se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de celebra instituţie culturală de la malul mării. Expoziţia se numește „IA - ZborCentenar“ şi include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea - început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanța Dobrogei în Primul Război Mondial, Asociația Eurocult a realizat un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și din participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Produs de regizorul constănțean Toma Enache, acest film va fi lansat în ziua de 14 noiembrie. Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționaleși a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimente organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Proiectul Marea Unire de la Marea Neagră a fost câştigat de Asociaţia Eurocult, o structură cu un impresionant portofoliu de evenimente, din care amintim doar câteva şi anume cele realizate în judeţul şi în municipiul Constanţa: „Festivalul Verii - Mamaia Fairytale, 1st edition“, cel mai complex program de divertisment cultural din România, gândit să ofere o alternativă la oferta de entertainment a staţiunii, potenţând astfel dimensiunea turistică a sezonului estival; „Hang Out - Festival de Origine Alternativă“, prima manifestare de acest gen din judeţ; „AMARE Street Fest – Festival Internațional de Teatru de Stradă“, o construcție conceptuală unitară, cu caracter inovator și original, care a oferit publicului divers un produs cultural autentic și calitativ şi care a scos în stradă 50.000 de spectatori.



12