Marele premiu al Concursului de Dirijat a ajuns în Olanda

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe scena TNOB Distincții și aplauze pentru maeștrii baghetei

Marele premiu al Concursului de Dirijat a ajuns în Olanda

Cultură 22 Septembrie 2014 / 00:00 1094 accesări

S-a încheiat o săptămână magică la Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, care a marcat deschiderea stagiunii 2014-2015 prin găzduirea celei de-a III-a ediții a „Black Sea Conducting Competition“, eveniment al cărui principal organizator este Thalassa Film & Music. Sâmbătă seară, sala TNOB a fost plină, iar spectatorii avizați au asistat la concertul care a încununat competiția internațională la care au participat 20 de maeștri ai baghetei, selectați din 50 de concurenți. S-au acordat diplome de participare și premii în valoare de peste 6.000 de euro, iar marii câștigători au oferit publicului superbe momente muzicale, evoluând pe rând alături de orchestra TNOB. Din programul serii au făcut parte fragmente din partituri celebre, precum uvertura la opera „Oberon” de Carl Maria von Weber, uvertura la opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, uvertura „Egmont”, de Ludwig van Beethoven, uvertura la opera verdiană „Forța destinului”, Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11, de George Enescu, și uvertura la opereta „Liliacul”, de J. Strauss.

Evenimentul a fost deschis de una dintre vedetele Neptun TV, Monixa Coroiu. Aceasta a făcut o retrospectivă a Concursului de Dirijat de la malul mării, care va fi, anul viitor, deja la cea de-a IV-a ediție. În aplauzele publicului, Monixa Coroiu a precizat: „Acest concurs a început în anul 2012, atunci când, la inițiativa domnului Remus Munteanu, directorul Thalassa Film & Music, s-a născut acest eveniment, cu sprijinul prietenilor săi din străinătate, muzicieni. Astfel, cu multă ambiție, cu multă dorință, fără niciun fel de subvenție publică și fără sponsori, s-a dat, în 2012, startul primei ediții a Concursului de Dirijat „Black Sea Competition”, cu nouă concurenți la vremea respectivă, din Europa și din America. Apoi, ecourile primei ediții au făcut ca un an mai târziu, în 2013, să se pună la punct detaliile celei de-a doua ediții, cu 15 concurenți selectați din 30 de participanți înscriși, de această dată, din întreaga lume, din Europa, SUA, Asia și, nu în ultimul rând, din America de Sud. Iată că în acest an, la cea de-a treia ediție, s-au înscris 50 de participanți, selectați fiind doar 20, și, mai mult decât atât, succesul acestor ediții nu a însemnat doar creșterea numărului de participanți de la o ediție la alta, ci și apariția celor care doresc să susțină un demers cultural de o asemenea amploare, și anume sponsorii, cărora le mulțumim”.

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI Rând pe rând, pe scena TNOB și aplaudați entuziast de către publicul meloman, au urcat pentru a-și primi premiile cei mai talentați și mai convingători maeștri ai baghetei. Pe cea de-a treia treaptă a podiumului acestei competiții de amploare, ce tinde să devină un eveniment tradițional la malul Mării Negre, juriul a decis să urce dirijorul italian Lorenzo Coladonato, care a și oferit publicului un moment de excepție la pupitrul orchestrei TNOB, care a prezentat uvertura din celebra operă „Forța destinului”. Artistul din țara lui Verdi a primit, odată cu premiul, și suma de 1.000 de euro, precum și oportunitatea de a prezenta un concert la pupitrul orchestrei TNOB, în perioada următoare. Premiul al II-lea al competiției, în valoare de 2.000 de euro, a fost câștigat de dirijorul norvegian Nick Ost. Acesta a primit, totodată, și premiul „George Enescu”, înmânat de maestrul Radu Ciorei, pentru conducerea magistrală a orchestrei teatrului, cu prilejul prezentării Rapsodiei Române nr. 2 în Re major, op. 11. Dirijorului originar din Norvegia i se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a prezenta un concert alături de orchestra TNOB, pe scena teatrului.

DE LA MAASTRICHT LA CONSTANȚA Marele premiu al competiției, în valoare de 3.000 de euro, a ajuns în Olanda, câștigător fiind Joost Smeets, care a încântat publicul și juriul cu uvertura la opereta „Liliacul”, de J. Strauss. Acesta va prezenta, zilele următoare, un concert alături de orchestra teatrului. Înainte de a urca pe scenă, fiind protagonistul ultimului moment muzical oferit alături de instrumentiștii teatrului în cadrul programului serii de sâmbătă, Joost Smeets a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul „Telegraf”: „Sunt foarte bucuros! Acest premiu înseamnă foarte mult pentru mine. Să câștigi premiul I la o asemenea competiție înseamnă că ți se deschid larg niște uși și ai posibilitatea să te prezinți lumii întregi, se deschid niște uși pentru a-ți face cunoscută munca, pentru viitor, pentru noi proiecte”. Joost Smeets, originar din sudul Olandei, din Maastricht, a adăugat: „A fost o competiție frumoasă și corectă, toată lumea a avut timp să se prezinte așa cum trebuie în fața juriului, să arate de ce e în stare. A fost minunat să avem această oportunitate de a nu fi grăbiți atunci când ne prezentăm momentele muzicale în fața juriului”. Muzicianul, care este și cântăreț la tubă, a vorbit despre calitățile unui bun dirijor, punând accentul nu doar pe talentul muzical, ci și pe capacitatea acestuia de fin psiholog, cât și de lider, care știe să lucreze și să coordoneze instrumentiștii. Smeets a mărturisit că se află pentru prima oară la Constanța, însă nu și în România, unde a mai participat la masterclass-uri. Olandezul s-a arătat încântat de orchestra Teatrului „Oleg Danovski”, la pupitrul căreia se va afla nu peste mult timp, cu prilejul unui concert oferit publicului constănțean.

Printre finaliștii competiției, care au primit diplome, s-au numărat și dirijorii Gerardo Estrada din Venezuela, Seung Ryul Yang din Coreea de Sud și Masanori Mikawa din Japonia. În cadrul Galei laureaților de sâmbătă seară s-au oferit și alte diplome de participare. De asemenea, premiul Universității „Ovidius” i-a fost acordat lui Pierre Walter din Franța.

JURIU Din juriu au făcut parte: Romollo Gesi - Italia, Byron Fidetzis - Grecia, Gheorghe Costin - Timișoara, Radu Ciorei și Daniela Vlădescu - Constanța. Concursul a fost organizat de Thalassa Film & Music și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.



12