Marele Premiu al IPIFF, acordat filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marele Premiu al IPIFF, acordat filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”

Cultură 05 Iulie 2010 / 00:00 404 accesări

La Teatrul de Stat Constanţa s-a desfăşurat, sâmbătă seară, gala de premiere a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), precedată de spectacolul de teatru-dans „Dar cu pianistul cine dansează?”, pe coregrafia şi în regia lui Tunde Baczo şi muzica lui Tibor Cari. Emoţia mişcării şi sensibilitatea muzicii care se degajă din acest spectacol nu ar trebui descompuse şi astfel să le ştirbim misterul prin care ne-au capturat şi condus spre o lume magică, neîntinată de violenţă şi vulgaritate. Este o lume a fiecărei relaţii de iubire în care tandreţea, pasiunea şi absenţa exprimării sentimentelor pentru fiinţa cea dragă atrag şi frustrarea, dezamăgirea şi conduc spre destrămarea cuplului. Acest spectacol-eveniment, alături de palmaresul festivalului, a constituit punctul culminant al celei de-a cincea ediţii a IPIFF.

? Premieră ? În cadrul competiţiei producătorilor de film, desemnarea câştigătorilor trofeelor pentru Cel mai bun lungmetraj de ficţiune şi pentru Cel mai bun film de documentar a fost făcută, în premieră, chiar de către producătorii de film din România, membri şi nemembri ai UPFAR/PSPCT. Marele Premiu, Trofeul Mării Negre pentru film de lungmetraj, a revenit producătorilor Cătălin şi Daniel Mitulescu, reprezentând Strada Film, pentru filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, semnat de Florin Şerban. „Este o surpriză plăcută, având în vedere că au fost făcute multe filme româneşti. Este o recompensă frumoasă pentru munca depusă pentru finanţarea şi realizarea acestui film. Nu a fost deloc uşor să facem un film cu un debutant”, a comentat Daniel Mitulescu.

Următorul proiect al casei de producţie Strada Film este regizat de Cătălin Mitulescu, iar filmările vor începe în luna septembrie şi se vor desfăşura şi la Constanţa.

„Memoria de piatră”, Cel mai bun documentar. Trofeul Mării Negre pentru Cel mai bun documentar a fost atribuit Fundaţiei de Arte Vizuale a lui Vivi Drăgan Vasile, în calitate de producător al filmului „Memoria de piatră”, în regia lui Iosif Demian; un eseu cinematografic despre revenirea, după 40 de ani, a echipei de filmare a unei producţii-cult a celei de-a şaptea arte româneşti. Premiul pentru scurtmetraj a fost atribuit producătorului Ada Solomon de la Hi Film Productions, pentru „Icre negre” de Răzvan Săvescu şi „Lord” de Adrian Sitaru.

În competiţia şcolilor de film, premiul pentru Cea mai bună şcoală de film a revenit Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Trofeul Mării Negre pentru regie, scenariu şi imagine i s-a acordat lui Codin Sebastian Pop reprezentând Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, pentru filmul „Pânza”. Premiul pentru film 100% independent i s-a decernat lui Dan Chişu şi Fundaţiei DaKINO pentru filmul „WebSiteStory”.

Premiu de excelenţă pentru Radu Gabrea ? Premiul de excelenţă i-a fost atribuit lui Radu Gabrea, de numele căruia se leagă şi prima lege a cinematografiei adoptată după Revoluţie, care a statuat profesia de producător de film. Nu în ultimul rând, din filmele care au concurat în cadrul concursului „A Drop of Sea” pentru filme de un minut realizate de liceeni, organizat la Liceul Traian, mini-producţiile „A Piece of Chalk” de Andreea Mironiuc şi „Domino Effect” de Bogdan Pecete au primit trofee şi diplome.

IPIFF rămâne, însă, în atenţia cinefililor şi profesioniştilor şi după încheierea sa, cu concursul pentru afişul viitoarei ediţii şi oferta de co-producţie pentru film independent. Până la data de 15 iulie 2010, studiourile care îşi doresc să participe trebuie să pună la dispoziţia organizatorilor un proiect de film de lungmetraj. Casa de producţie câştigătoare va fi anunţată până la data de 30 iulie 2010, anunţ care va fi postat pe site-ul www.IPIFF.ro.

Taguri articol


12