Marele Premiu pentru „Strung Love”, de Victor Dragomir

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Palmares „CineMAiubit”

Marele Premiu pentru „Strung Love”, de Victor Dragomir

Cultură 11 Decembrie 2010 / 00:00 1248 accesări

Joi seara, până târziu, la Cinematograful Studio din Capitală au putut fi văzute o parte din filmele premiate la ediţia a XIV-a a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc „CineMAiubit”. Trebuie spus de la început că festivitatea de premiere s-a desfăşurat într-o notă sobră, parcă fără precedent, pe măsura vremurilor, de austeritate.

Trebuie să semnalăm, ca un fapt îmbucurător, de astă dată, că Marele Premiu nu a mai mers către alte şcoli de cinema din Europa, ci a încununat o creaţie de la noi. Este vorba de „Strung Love” în regia lui Victor Dragomir. Aceluiaşi film i s-a acordat şi Premiul pentru scenografie, iar interpretul unuia din rolurile principale, Bogdan Marhodin, a obţinut Premiul de interpretare masculină. De altminteri, regizorul Victor Dragomir a mai participat cu un titlu în competiţia din acest an - „Fotografie” -, cu Victor Rebengiuc în rolul unui septuagenar care aşteaptă să treacă pe la el fiul, ca să-i facă o fotografie. Celor două producţii semnate de Victor Dragomir le-a fost acordat Premiul criticii, oferit de UCIN.

Înmânat de chiar Directorul General al CNC, scriitorul Eugen Şerbănescu, Marele Premiu vine să încununeze, cum şi sublinia vorbitorul, apariţia unei noi promoţii în cadrul noului nou val de regizori români, Victor Dragomir fiind unul din numele de care cu siguranţă vom mai auzi. În „Strung Love”, el construieşte o parodie plină de ritm şi culoare, o radiografie a unui moment festiv, concursul şcolar de făcut nituri, ocazie cu care punctează atitudini specifice momentului - mai 1984. Actorii sunt bine conduşi, iar decorul - premiat, cum arătam -, este unul dintre cele mai interesante, şi nu doar la nivelul filmelor de şcoală. În „Fotografie”, viziunea este, să-i spunem aşa, metafizică. Nu este un simplu portret sociologic al bătrâneţii la ţară, ci o ilustrare discretă a presentimentului morţii. Fotografierea pare să fie doar anticamera ultimului drum.

O reconfirmare a unui talent feminin de excepţie. Este pentru a doua oară, consecutiv, când Iulia Verdeş obţine Premiul de interpretare feminină. În scurtmetrajul „Între prieteni” (regia Ozana Nicolau) ea joacă rolul Corinei, o fată care, după o experienţă traumatizantă, racolată în traficul de persoane, revine din Italia, încercând să înceapă, acasă, o nouă viaţă.

Lista premiilor este cu mult mai lungă. Voi menţiona doar Premiul de regie pentru Olivia Căciuleanu, autoarea scurtmetrajului „Categoria grea”, o investigaţie într-o căsnicie tarată de rătăcirile de altădată ale bărbatului.

Taguri articol


12