MARELE RĂZBOI LA PORȚILE CONSTANȚEI, o premieră de toată lauda!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MARELE RĂZBOI LA PORȚILE CONSTANȚEI, o premieră de toată lauda!

Cultură 17 Noiembrie 2018 / 19:29 1704 accesări

Un deosebit eveniment cultural organizat sub egida Centenarului România 100 a marcat, la Constanța, o premieră demnă de toată lauda, deoarece este primul eveniment cultural ce reușește să reunească un număr foarte mare de organizații neguvernamentale, persoane fizice și autorități sub umbrela voluntariatului cultural pentru comunitate, entități care au dovedit în ultimii ani faptul că, prin initiațive private, implicare și coeziune de grup pot realiza evenimente cu un puternic și benefic impact asupra societății civile din Constanța.

Scenariul evenimentului a fost trasat de mai multe momente de reconstituire istorico-artistică, ce au avut loc în Centrul Istoric al Constanței, începând cu ora 15.00, sâmbătă, pe 17 noiembrie. Scenariul a fost conform realității istorice, Armata Română a alingat Armata Germano-Bulgară din fața Palatului Regal ( fosta clădire a Curții de Apel). Armata Germano-Bulgară se retrage către „Palatul Poștei” (din perioada 1918) actuala clădire a Muzeului de Artă Populară. În parcul din fața muzeului au avut loc scene de luptă în urma cărora Armata Germano-Bulgară s-a retras pe Bulevardul Tomis în direcția Piața Ovidiu. După eliberarea ”Palatul Poștei”, Armata Română arborează în balconul muzeului drapelul Regatului României ( steagul cu cifrul Regelui Ferdinand I ).

Armata Română urmarește Armata Germano-Bulgară pe Bd. Tomis înspre Piața Ovidiu, pe acest segment de bulevard având loc mai multe scene de luptă, într-o dinamică ce implică mișcări de trupe în puncte strategic alese de către organizatori.

Armata Germano-Bulgară urmărită de Armata Română intră în Piața Ovidiu și desfășoară ultima scenă de luptă.

Armata Germano-Bulgară se retrage fiind urmarită de Armata Română pe strada din fața Moscheiei Carol I. În momentul ieșirii din Piața Ovidiu spre Moschee Carol I, se finalizează toate scenele de luptă.

După încheierea momentelor de reconstituire istorică, soldații români, germani și bulgari, încolonați într-un singur pluton, au revenit în Piața Ovidiu pentru o poză de grup, împreună cu asociațiile participante și pentru o sesiune foto cu spectatorii participanți la acest eveniment, după care au părăsit Piața Ovidiu într-un marș cu torțe pe bulevardul Tomis, având ca punct terminus platoul de la Lupoaică.

Citește și:

MARELE RĂZBOI, LA PORȚILE CONSTANȚEI



12