Margaret Thatcher, condusă pe ultimul drum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Londra, blocată!

Margaret Thatcher, condusă pe ultimul drum

Monden 17 Aprilie 2013 / 00:00 599 accesări

FUNERALII COSTISITOARE Astăzi, londonezii s-au îmbărbătat pentru o zi extrem de dificilă din cauza funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher. Au fost impuse foarte multe restricţii de circulaţie pentru cei circa 2.000 de invitaţi cărora trebuie să le fie asigurate măsuri de protecţie speciale. În plus, Big Ben, aşa cum este adesea numit turnul cu ceas din Westminster, va fi oprit pe durata ceremoniei de înmormântare, la iniţiativa unor membri ai Parlamentului britanic. Unii politicieni au declarat că intenţionează să creeze un fond de investiţii pentru construcţia bibliotecii memoriale Margaret Thatcher, dar iniţiativa nu va primi girul Parlamentului. Conform estimărilor, costurile ceremoniei se ridică la zece milioane de lire sterline, ceea ce a provocat discuţii în societatea britanică, unde imaginea fostei Doamne de Fier era şi aşa destul de controversată. Pe ultima sută de metri, factura pentru măsurile de securitate suplimentare va creşte şi mai mult, pe fondul temerilor şi tensiunii atentatelor de la Boston.

ULTIMUL DRUM Anunţată la început cu mare pompă, lista invitaţilor s-a redus simţitor. De exemplu, toţi preşedinţii americani în viaţă au fost invitaţi, dar niciunul nu poate face deplasarea la Londra. De asemenea, Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al URSS şi Helmut Kohl, fost cancelar german, au fost invitaţi dar au refuzat să participe, din motive de sănătate. Ultimul preşedinte sud-african al regimului de Apartheid, Frederik Willem de Klerk, a confirmat participarea, iar un reprezentant al primului preşedinte sud-african de culoare, Nelson Mandela, numit de Doamna de Fier “terorist”, a fost de asemenea invitat. Mangosuthu Buthelezi, conducător al partidului naţionalist zulu sud-african, care s-a opus, la fel ca Margaret Thatcher, sancţiunilor împotriva Guvernului de Apartheid, va efectua deplasarea. Preşedintele Consiliului de Miniştri italian, Mario Monti, va fi prezent, la fel ca premierul israelian, Benjamin Netanyahu, premierul canadian, Stephen Harper şi fostul premier australian John Howard. Nu în ultimul rând, regina Elisabeta a II-a şi soţul său, prinţul Filip, vor asista la înmormântare. Este prima dată când regina asistă la înmormântarea unui premier britanic, după cea a lui Winston Churchill, în 1965. Toţi foştii prim-miniştri britanici, John Major, Tony Blair, Gordon Brown şi David Cameron, premierul în exerciţiu, au confirmat prezenţa, alături de toţi miniştrii din Guvernul actual şi liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband. Nu vor lipsi nici Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, alături de premierul Scoţiei, Alex Salmond. Toţi membrii Guvernului Thatcher au fost invitaţi, inclusiv conservatorul Michael Heseltine, unul dintre artizanii procesului de înlăturare a Doamnei de Fier din postul de premier, în 1990.

Dintre vedete şi-au confirmat prezenţa cântăreaţa Shirley Bassey şi actriţa Joan Collins, la fel ca şi actorul Michael Crawford, compozitorul Andrew LLoyd Webber, scriitorul Frederick Forsyth şi cântăreaţa Katherine Jenkins. Magnatul media Rupert Murdoch, şi el invitat, nu va fi prezent. Unul dintre inventatorii internetului, Tim Berners-Lee, a confirmat participarea, precum şi Maurice Saatchi, şeful companiei publicitare care a creat campania electorală a lui Margaret Thatcher în 1979, care a ajutat-o să ajungă premier.

MEREU CONTROVERSE Oficialii de la Madrid au găsit de cuviinţă să îi dedice fostului premier britanic un omagiu, iar un spaţiu public sau o instituţie din acest oraş va purta numele Margaret Thatcher. Iniţiativa a primit undă verde cu voturile Partidului Popular (PP), care deţine majoritatea în Primăria madrilenă, dar a fost respinsă de socialişti şi comunişti. La Madrid, o stradă sau un loc din oraş nu poate primi decât numele unei persoane decedate. Socialiştii şi comuniştii au respins iniţiativa, considerând că Margaret Thatcher nu are nicio legătură cu Madridul. PP a apreciat că nu este necesar să existe această relaţie, fiind suficient ca personalitatea respectivă să aibă relevanţă istorică. Potrivit acestui criteriu, unele străzi din Madrid poartă numele lui Marie Curie, Gandhi, Sandro Pertini, Rosa Luxemburg şi Olof Palme. Primăria madrilenă a decis, de asemenea, ca o stradă să poarte numele actriţei Sara Montiel, decedată săptămâna trecută. Iniţiativa a avut însă sprijinul tuturor grupurilor politice.



12