Margarina anti-colesterol ne face mai mult rău?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Margarina anti-colesterol ne face mai mult rău?

Sănătate 26 Iunie 2014 / 00:00 493 accesări

Studii peste studii ale cercetătorilor din diferite țări scot la iveală o serie de contradicții. Unii ne spun că anumite alimente sunt excelente pentru o sănătate de fier, alții susțin, despre aceleași alimente, că n-ar fi, totuși, atât de bune pentru organism. Vă prezentăm o nouă concluzie la care au ajuns specialiști din Franța referitor la margarina și iaurturile anti-colesterol. Astfel, alimentele îmbogățite cu fitosteroli nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciază Agenția Națională de Siguranță Sanitară și Alimentară (ANSES) din Franța, într-un raport difuzat ieri și preluat de 7sur7.be. Sesizată de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmațiile producătorilor de alimente îmbogățite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarină, produse lactate proaspete și sosuri cu condimente), potrivit cărora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agenția arată în raportul său că, ”deși fitosterolii contribuie într-adevăr la reducerea colesterolului din sânge, efectul lor pozitiv în prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat”. Fitosterolii sunt compuși naturali, prezenți în plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scăzând absorbția lui intestinală. Ei contribuie la o scădere cu 10%, în medie, a nivelului de colesterol total și a celui de colesterol rău (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul, arată ANSES, care precizează că, la aproape o treime dintre consumatori, aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol rău. Agenția mai subliniază că acest tip de colesterol este doar unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt multifactoriale, implicând un număr mare de factori de risc și factori de protecție, și că scăderea lui nu duce neapărat la reducerea riscului de boală. Fiindcă nu există deocamdată studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, nu se poate emite nicio concluzie, potrivit ANSES. Consumul de alimente îmbogățite cu fitosteroli ar putea chiar mări riscul cardiovascular ca urmare a scăderii concentrației de betacaroten din sânge. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitând autorităților naționale și europene să reanalizeze autorizarea comercializării acestor produse. ANSES recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor să evite aceste produse și cere persoanelor preocupate de nivelul lor de colesterol să se consulte cu un specialist în sănătate.

Taguri articol


12