„Mari centre de ceramică”, la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mari centre de ceramică”, la Muzeul de Artă Populară

Cultură 26 Ianuarie 2011 / 00:00 485 accesări

Muzeul de Artă Populară le pregăteşte pasionaţilor de etnografie o expoziţie specială prin tematică, dar şi prin formă şi colorit, intitulată „Mari centre de ceramică”. „Expoziţia pune în evidenţă particularităţile morfostilistice a 26 de centre rurale şi urbane a căror evoluţie în timp acoperă un segment de peste două secole. Ea reflectă asimilarea unor influenţe venite din ariile culturale ale Bizanţului şi centrului Europei, precum şi persistenţa unor forme sau elemente decorative specifice vechiului fond dacic şi celui greco-roman”, a spus directorul instituţiei de cultură, dr. Maria Magiru.

Specialiştii muzeului de etnografie constănţean şi-au propus să prezinte publicului larg cât mai multe tipuri de vase, de la cele din categoria recipientelor mari de uz gospodăresc din centrele Marginea, Botoşani, Buzău, Vlădeşti, la platourile sau străchinile din Rădăuţi, Vlădeşti, Horezu sau a celor de format mai mic - farfurii sau căni - din Oltenia (Oboga). Fragilele obiecte din ceramică au fie o utilitate casnică, cu un decor mai puţin elaborat, fie o funcţie decorativă - piesele folosite în interioarele ţărăneşti de sărbătoare din zonele etnografice ale Transilvaniei.

Expoziţia scoate în evidenţă şi diferenţa dintre ceramica nesmălţuită şi smălţuită sau dintre cea sgrafitată, jirăvită şi pictată. Alte vase deosebite prezentate în expoziţie sunt şi cele care se integrează în recuzita ceremonialului nunţii sau a cultului de pomenire a morţilor. Deschiderea expoziţiei este programată în această vineri.

Taguri articol


12