Muzeul de Artă a găzduit, luni seară, un eveniment editorial special: lansarea cărţii „Aromânii - Poveşti de suflet”, semnată de constănţeanca Maria Cica. Autoarea volumului este o cunoscută realizatoare de documentare despre aromâni la TVR, care include în carte o mare parte din munca sa de pe teren, prezentând tradiţii autentice ale aromânilor din Dobrogea, dar şi din întreaga Peninsulă Balcanică, precum şi istorisiri ale reprezentanţilor comunităţilor aromâne. În acest volum, autoarea prezintă şi povestea de viaţă a bunicilor săi plecaţi din Grecia, la mijlocul anilor '20, pentru a se stabili în România.
Evenimentul de luni s-a bucurat de un public numeros, în ciuda perioadei de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului, iar în debutul serii, directorul instituţiei gazdă, Doina Păuleanu, a realizat o scurtă prezentare a volumului şi a activităţii autoarei, care a fost primită cu multă căldură de cei apropiaţi şi felicitată pentru demersurile sale. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat numeroşi oameni de cultură ai oraşului, directori de instituţii, politicieni, precum liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, şi şeful Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman.
„Volumul reprezintă o serie întreagă de poveşti culese din documentarea autoarei, narate de interlocutori din spaţiul specific comunitarilor aromâni, oameni care au trecut prin diferite momente şi provocări ale vieţii. Toate aceste poveşti sunt redate într-un mod simplu, accesibil tuturor, iar volumul este, practic, o mică parte a istoriei poporului şi civilizaţiei aromâne din această parte de continent”, a declarat Doina Păuleanu. La sfârşitul serii a avut loc şi un moment artistic cu dansuri şi muzică tradiţională, susţinut de ansamblurile „Muşata Fârşiroată” şi „Vangelisimo” din comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu.
Maria Cica este o cunoscută realizatoare de documentare despre aromâni la TVR, care a debutat în anul 1996, în cadrul Centrului Informaţional Telegraf - TV Neptun. În anul 2009, realizatoarea TV a început proiectul „Aromânii“, care s-a concretizat într-un serial documentar de mare succes, adunând mărturisiri autentice din traseul său balcanic desfăşurat printre vorbitorii de aromână, din România până în Albania, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Turcia, Austria sau Ungaria.