Maria din Grecia e bulgăroaică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maria din Grecia e bulgăroaică

Monden 26 Octombrie 2013 / 00:00 431 accesări

Cuplul de rromi din Grecia în posesia căruia a fost găsită Maria, micuţa blondă cu ochi verzi, a fost în mod oficial pus sub acuzare pentru trafic de fiinţe umane, pentru că a cumpărat-o pe copilă, cu patru mii de euro, de la părinţii bulgari. Rezultatele testului ADN au confirmat că părinţii fetiţei sunt Saşa şi Atanas Rusev. Cei doi rromi trăiesc în ghetoul din satul Nikolaevo, din centrul Bulgariei, şi au între şapte şi zece copii. Potrivit presei bulgare, părinţii nu pot spune cu certitudine care este numărul acestora.

Saşa Rusev susţine că a dat-o pe fetiţă unei familii din Grecia, pentru că ea şi soţul său nu aveau bani pentru a-şi creşte toţi copiii. Saşa a văzut-o pe fiica sa la televizor şi a recunoscut-o. ”Am dat-o pe fetiţă când avea şapte luni. Nu am luat niciun bănuţ, nu aveam ce să-i dau de mâncare”, a povestit femeia jurnaliştilor bulgari. Însă, potrivit unui vecin al familiei, Saşa i-ar fi spus că a primit 250 euro pentru fetiţă. Isus, unul dintre fraţii micuţei Maria, susţine că nu aveau bani să se întoarcă din Grecia şi de aceea au lăsat-o acolo pe sora lui. Saşa a fost în Grecia între 2008 şi 2010, iar Maria s-a născut pe 31 ianuarie 2010. Cinci dintre copiii familiei de rromi sunt albi şi seamănă cu Maria.

SOARTĂ GREA Acum că s-a clarificat identitatea Mariei, nu este foarte clară soarta ei. Familia ei este foarte săracă, toţi membrii locuind într-o singură cameră. Serviciul de asistenţă socială din Bulgaria poate să intervină, dar soarta Mariei nu este neapărat una mai bună decât alături de familia din Grecia, care lua în numele ei ajutoare de sute de euro. Fetiţa şi fraţii săi ar putea ajunge într-un centru de plasament.

Soţii Rusev, în vârstă de 35, respectiv 38 de ani, locuiesc cu cinci dintre copiii lor într-o cameră în care singurul mobilier este reprezentat de o sobă pe lemne şi un pat dublu. Părinţii, şomeri, trăiesc din ajutor social şi munci ocazionale. Ghetoul rrom din Nikolaevo nu are canalizare, iar locuitorii se plâng de inundaţii frecvente. Casele sunt sărăcăcioase, înconjurate de grămezi de gunoaie, iar iluminatul nu există. Ei mănâncă pâine, fasole şi cartofi. ”În acest cartier suntem aproape toţi analfabeţi. Măcar copiii merg la şcoală, dar nu şi iarna, pentru că nu avem cu ce să îi îmbrăcăm”, regretă Anton Kolev. Alocaţiile de şomaj se ridică la 40 de leva, circa 21 de euro, pe lună, iar cele pentru copii - la 35 de leva, circa 18 euro, de copil. Culesul plantelor medicinale, predarea obiectelor din fier vechi pentru reciclare, totul este bun pentru a câştiga câţiva bănuţi.

Taguri articol


12