Marian Lupu, dispus să provoace noi alegeri anticipate, dacă nu ajunge preşedintele Moldovei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marian Lupu, dispus să provoace noi alegeri anticipate, dacă nu ajunge preşedintele Moldovei

Externe 09 Iulie 2009 / 00:00 422 accesări

Liderul Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Marian Lupu, a declarat miercuri, într-o întîlnire cu studenţi de la medicină, că partidul său este pregătit să provoace noi alegeri anticipate, în cazul în care el nu va fi ales preşedintele ţării. Potrivit lui Lupu, provocarea unor noi alegeri anticipate va avea loc deoarece Partidul Democrat (PDM) nu va vota, în Parlament, după alegerile de la 29 iulie, o candidatură la preşedinţia ţării din partea Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM). El a subliniat, astfel, că ţara va intra într-o nouă criză politică, iar un nou scrutin anticipat ar urma să fie organizat în februarie - martie. Liderul democrat a declarat anterior că scopul său este să devină preşedintele ţării, iar motivul plecării sale din PCRM a fost refuzul acestui partid de a-i înainta candidatura pentru ocuparea acestei funcţii.

Pe de altă parte, liderul mişcării social-politice Ravnopravie, Valerii Klimenko, a declarat marţi, într-o conferinţă, că ”Lupu este un proiect american”, subliniind că ”nu va aduce nimic bun acestei ţări”. ”Sînt convins că partea financiară a campaniei lui Lupu este asigurată din exterior. Ştim cu toţii că americanii, în această campanie electorală, şi-au propus scopul de a-i îndepărta pe comunişti de la putere. OSCE acţionează în prezent în aceeaşi direcţie”, a afirmat el. Klimenko a afirmat, de asemenea, că ”reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Ambasadei SUA din R. Moldova se întîlnesc cu unii politicieni şi exprimă, într-un mod sau altul, această poziţie”. În opinia lui Klimenko, ”Lupu nu luptă pentru interesele ţării sau pentru interesele alegătorilor, el luptă pentru funcţie, pentru locul său la guvernare, care sînt două lucruri diametral opuse. Şi dacă astăzi, unele femei exaltate de la ecranele TV îl admiră pe Lupu, aş vrea ca ele să nu se uite doar la statura şi la rama ochelarilor lui, ci să se gîndească şi la urmările care pot surveni în condiţiile în care puterea va fi în mîinile oamenilor nesiguri. Atunci, această guvernare se va vinde şi se va cumpăra la fel cum o face astăzi Lupu, în contextul carierei sale politice”.

Erori în listele electorale întocmite de primării

Comisia Electorală Centrală (CEC) a returnat unele dintre listele electorale întocmite de primăriile din localităţile moldovene, recepţionate în format electronic, marţi, pe motiv că în urma examinării prealabile s-a depistat că mai multe dintre acestea conţineau erori. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a menţionat că întocmirea mai multor liste electorale nu corespunde prevederilor Codului Electoral, în special că acestea nu au fost completate în întregime. Unele dintre liste nu conţin datele personale ale alegătorilor, mai ales ale cetăţenilor născuţi în anul 1991, a spus Ciocan. Potrivit lui, CEC a returnat listele pentru rectificare.

CEC a recepţionat, marţi, în format electronic, 95% din listele electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie. Primăriile au demarat procedura de întocmire a listelor electorale la 9 iunie. Alegătorii vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale, începînd din 14 iulie, pentru a se asigura că sînt incluşi, astfel încît să poată vota la scrutinul anticipat. De asemenea, cetăţenii cu drept de vot au dreptul, pînă la 23 iulie, să depună contestaţii la biroul secţiei de votare, dacă nu au fost incluşi în listă, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor lor personale sau ale altor alegători.

Taguri articol


12