„Marile centre de ceramică din România” aşteaptă să fie descoperite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Marile centre de ceramică din România” aşteaptă să fie descoperite

Cultură 16 Martie 2011 / 00:00 4196 accesări

Cei care îndrăgesc arta tradiţională, în special pe cea a olăritului, mai au la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a face o incursiune în principalele centre de ceramică din România. Acest periplu simbolic prin tainele olăriei se poate face vizitând expoziţia temporară deschisă la Muzeul de Artă Populară. Publicul care trece pragul instituţiei de etnografie va descoperi frumuseţea celor 300 de vase din ceramică neagră şi roşie, simple sau decorate, smălţuite sau nu, cu utilitate casnică, ceremonială sau, pur şi simplu, cu funcţii decorative.

Expoziţia „Mari centre de ceramică din România” face o trecere simbolică prin cele 26 de centre de olărie din care amintim: Oltenia - Vlădeşti, Marginea - Suceava, Târgu Jiu, Coseşti-Argeş, Corund - Harghita. Într-o vitrină specială sunt redate etapele făuririi şi decorării unui vas ceramic, dar şi instrumentele populare pentru ornat: cornul, gaiţa şi pensula. Diverse fotografii ilustrează principalele etape din procesul realizării olăriei populare, elemente de terminologie, iar credinţe şi superstiţii legate de acest meşteşug completează prezentarea.

Credinţe şi superstiţii. Cei care vor vizita expoziţia vor afla şi câteva dintre superstiţiile legate de vasele ceramice, aşa cum se regăsesc ele în cartea lui Artur Gorovei, „Credinţe şi superstiţii româneşti”. „Când îţi crapă blidele fără să le atingi, să te fereşti, că cineva „ţi-a făcut”. Tu ia blidul stricat şi-l pune în faţa porţii, lângă făraş, cu fărâmături de pâine şi untdelemn, că vrajba tot în capul celui ce ţi-a făcut se duce”, se zice în popor. De asemenea, în comunităţile tradiţionale se mai spunea: „Când fierbe oala pe foc, să nu guşti din ea, că nouă zile după aceea nu vei mai avea saţ” sau „Când fierbe oala la foc şi pe urmă, dacă ai luat-o şi ai pus-o deoparte, ea tot fierbe, e semn că o să trăieşti mult”. Un alt obicei practicat şi în contemporaneitate, chiar şi în comunităţile urbane, se referă la spargerea unui vas de lut când se scoate mortul din casă, „ca să se spargă toate relele”.

La Muzeul de Artă Populară, următoarea expoziţie temporară, cu tematică pascală, va fi deschisă la începutul lunii aprilie.

Taguri articol


12