Românii, în siguranţă. Protestele antiguvernamentale s-au extins în ultimele zile, în Libia. Peste 560 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 1.400 sunt date dispărute. Reprezentanţii MAE au solicitat, ieri, ca autorităţile de la Tripoli să protejeze integritatea fizică şi bunurile cetăţenilor români şi să le faciliteze plecarea din ţară, fără a le mai pune obstacole artificiale, cum ar fi vizele de ieşire de pe teritoriul naţional. Însărcinatul cu afaceri al Libiei la Bucureşti a fost convocat, ieri, la sediul Departamentului Consular din cadrul MAE, partea română transmiţând preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei interne. La nivelul MAE, în cadrul Departamentului Consular, funcţionează non stop o linie telefonică la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie de insecuritate din Libia pot suna: 0040-21.319.21.37. Din evidenţele ambasadei României, în Libia se află aproximativ 500 de cetăţeni români. Până la această oră, la nivelul ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii din partea cetăţenilor români care se află în Libia. Un număr de 80 de cetăţeni români s-au întors deja în România, prin curse regulate sau speciale, operate de state europene.
Angajaţii români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguranţă, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente şi carburanţi, informează Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al TRG. Conducerea grupului Rompetrol a decis constituirea unei celule de criză la nivelul Grupului pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi români din Libia, angajaţi ai Diviziei de Foraj şi servicii speciale la sonda a companiei Rompetrol S.A..
Circa 40 de angajaţi ciprioţi, greci, români şi britanici ai societăţii cipriote de construcţii J&P Avax, care lucrează pe un şantier din Libia, au cerut să fie evacuaţi, prin intermediul unor mesaje către presa greacă. Grecia a mobilizat trei nave pentru a ajuta la operaţiunile de evacuare a grecilor şi cetăţenilor străini din Libia şi caută alte nave disponibile pentru a prelua circa 15.000 de chinezi, la cererea autorităţilor de la Beijing. Două feriboturi cu o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri, Hellenic Spirit şi Olympic champion, urmau să părăsească ieri seară portul Patras, din sudul Greciei, pentru a ajunge la Tripoli.
Ostatici turci . Un avion militar portughez, sosit luni, la aeroportul din Tripoli, a evacuat în cursul nopţii 114 persoane către o bază militară a NATO din Italia, după ce 62 de cetăţeni europeni au fost anterior evacuaţi spre Malta. Între persoanele evacuate, figurează 80 de portughezi şi 34 de străini. Un avion de transport militar al armatei austriece, de tip C-130, s-a îndreptat spre Malta, având la bord 62 de europeni, dintre care nouă cetăţeni austrieci, dar şi germani, francezi şi olandezi.
Mii de turci sunt ţinuţi ostatici pe un stadion din oraşul libian Benghazi, în condiţiile în care oficialii de la Ankara şi-au intensificat eforturile de evacuare a cetăţenilor săi. Turcia a început să îşi evacueze cetăţenii duminică, după reprimarea protestelor de către regimul Gaddafi. Însă, până ieri, numai 1.000 dintre cei aproape 25.000 de turci din Libia au putut să plece. Între 3.500 şi 4.000 de muncitori turci care au încercat să părăsească Benghazi în weekend au fost prinşi în luptele dintre manifestanţi şi forţele de securitate de pe aeroportul din oraş. Muncitorii ar fi fost duşi pe un stadion, de către o miliţie locală, pentru a fi folosiţi ca monedă de schimb cu Guvernul libian. O aeronavă Turkish Airlines nu a primit permisiunea de a ateriza luni şi s-a întors la Istanbul. Turcia a mai trimis şi două vase, cu capacitatea de 2.400 de persoane, care au ajuns ieri după-amiază. Turcia se pregăteşte să mai trimită încă două vapoare. Alţi cetăţeni turci încearcă să treacă graniţa dintre Libia şi Egipt. Mai mulţi cetăţeni bosnieci au fost răniţi uşor în Libia, când hoţii au atacat tabăra din apropiere de Benghazi unde se aflau.
Forţele aeriene libiene au efectuat, ieri, noi raiduri asupra oraşului Benghazi. Potrivit ministrului egiptean de Interne, pistele aeroportului local au fost total distruse şi niciun avion nu poate ateriza acolo. Luni, doi piloţi ai forţelor libiene au aterizat cu avioanele în Malta, spunând că vor protecţie, după ce au refuzat să bombardeze manifestanţii în Benghazi. Spaţiul aerian libian este deschis, iar aeroportul din Tripoli funcţionează normal, a anunţat şeful aviaţiei civile, Mohamed abd as-Seid. Ambasadorul rus în Libia, Vladimir Şamov, a spus anterior că autorităţile libiene au permis ca avioane ruse să aterizeze la Tripoli pentru a evacua cetăţenii ruşi. Şi Bulgaria a trimis un avion pentru a-şi repatria cetăţenii. Şi oraşul Tobruk ar fi trecut sub controlul opozanţilor. Ieri, cel puţin 62 de persoane au murit în urma represiunii în capitala Tripoli.
”Clanul Gaddafi se apropie de final”. Liderul libian, Muammar Gaddafi, s-a baricadat într-un complex din Tripoli, a declarat un fost diplomat. Se află acum în Bab al-Azizia, complex de şase kilometri pătraţi, a afirmat şi Abdulmoneim al-Honi, reprezentantul Libiei la Liga Arabă, care zilele trecute a demisionat. În afară de această bază, mai sunt numai două instalaţii controlate de Gaddafi. Una este al-Saadi, în Sirt. Restul ţării este controlat de protestatari. Gaddafi a respins informaţiile potrivit cărora ar fi fugit din ţară, din cauza revoltelor, într-o declaraţie televizată. Acesta i-a descris pe jurnaliştii străini drept ”câini” şi a făcut o declaraţie publică prin care îşi reafirmă lupta împotriva protestatarilor care vor să-l îndepărteze de la putere şi promite să moară ca un martir. Totodată, liderul libian a cerut suporterilor săi să iasă în stradă pentru a prelua controlul de la protestari.
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, ieri, în spatele uşilor închise, pentru a discuta situaţia din Libia. Metodele folosite de autorităţile libiene pentru a dispersa manifestanţii pot fi considerate crimă împotriva umanităţii, a declarat, ieri, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navanethem Pillay. Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a cerut indirect demisia liderului libian şi a afirmat că este o datorie să se vorbească împotriva reprimării violente a protestelor. Acesta a condamnat ferm folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici şi a dezminţit că poziţia sa ar face rău intereselor economice ale Germaniei. Libia este al treilea furnizor de ţiţei al Germaniei. Ministrul consideră că acum, ”clanul Gaddafi se apropie de final”. Lufthansa a anunţat că a trimis un avion mai mare decât cele folosite în mod normal spre Tripoli, pentru repatrierea celor circa 400 de germani din Libia.
Căderea burselor europene. Pieţele bursiere europene au scăzut brusc, ieri, după ce conflictele din Libia şi din Orientul Mijlociu au urcat preţul petrolului la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 105 dolari pe baril, iar marile companii petroliere îşi expatriază angajaţii din Libia. Grupul Royal Dutch Shell a anunţat că şi-a relocat temporar toţi angajaţii. La fel, grupul italian ENI, grupul OMV din Austria şi gigantul francez Total îşi evacuează staff-ul din zonă. Grupul petrolier British Petroleum, care are 40 de angajaţi străini în Libia, îşi evacuează familiile şi personalul, în următoarele zile.
Libia, care este al 12-lea exportator de petrol din lume, ar putea zdruncina economia globală, în cazul în care protestele vor afecta furnizarea de ţiţei. Libia exportă circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar mai mult de jumătate din PIB-ul ţării vine din sectoarele de petrol şi gaze naturale, care înseamnă peste 95% din exporturi. Există îngrijorarea că preţul petrolului ar putea creşte chiar şi mai mult de atât, în cazul în care criza şi conflictele se răspândesc şi în alte ţări producătoare de ţiţei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.