SUA DAU TONUL Preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut, ieri, liderului sirian, Bashar al-Assad, să demisioneze şi a anunţat înăsprirea sancţiunilor. Este primul apel în acest sens adresat de SUA. Obama a condamnat brutalităţile din Siria, spunând că încălcările drepturilor omului de către regimul Assad arată lipsa de respect flagrantă pentru demnitatea poporului sirian. Obama susţine că a venit timpul ca sirienii să-şi determine singuri propriul destin şi a promis că SUA le vor sta alături. Casa Albă a anunţat o serie de noi sancţiuni impuse Guvernului sirian şi bunurilor pe care le are acesta în SUA. SUA interzic, astfel, toate importurile de produse petroliere de origine siriană şi interzic oamenilor de afaceri americani să investească sau să facă afaceri în Siria. De asemenea, Casa Albă interzice exportul sau reexportul de servicii din SUA către Siria. Secretarul de Stat, Hillary Clinton, a spus că Guvernul Assad a răspuns protestelor prin promisiuni deşarte şi violenţe oribile. Pe de altă parte, Clinton a subliniat că SUA respectă dorinţa poporului sirian ca nicio ţară străină să nu intervină în lupta sa şi vor lua măsuri să contracareze orice consecinţe neintenţionate pe care sancţiunile impuse le-ar putea avea pentru poporul sirian. În rândul ţărilor arabe, Tunisia a devenit, miercuri, al optulea stat arab care şi-a chemat ambasadorul de la Damasc, în timp ce fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, i-a recomandat preşedintelui sirian să se retragă.
EUROPENII NU SE LASĂ MAI PREJOS Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a spus că ”promisiunile de refomă ale lui Assad şi-au pierdut orice credibilitate, pentru că reforma nu poate reuşi sub represiune. UE notează pierderea legitimităţii preşedintelui Assad şi necesitatea ca el să se retragă”. Premierul britanic, David Cameron, cancelarul german, Angela Merkel şi liderul francez, Nicolas Sarkozy, i-au cerut şi ei liderului sirian să demisioneze, într-o declaraţie comună.
CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII Un oficial de rang înalt al ONU a declarat că reprimarea violentă a protestatarilor sirieni reprezintă o crimă împotriva umanităţii şi ar putea fi judecată de Curtea Internaţională. O echipă de emisari ONU în Siria a raportat mai multe încălcări ale drepturilor omului în această ţară. Crimele împotriva umanităţii sunt considerate cea mai gravă încălcare a drepturilor omului, după genocid.
OPERAŢIUNILE MILITARE DIN SIRIA S-AU ÎNCHEIAT Preşedintele Bashar al-Assad i-a spus secretarului general ONU, Ban Ki-moon, că operaţiunile militare împotriva protestatarilor sirieni au luat sfârşit. Assad a făcut acest anunţ, miercuri, într-o convorbire telefonică cu Ban Ki-moon, ca răspuns la cererea acestuia de încetare imediată a oricărei forme de reprimare a protestelor. Ultimul episod de agresiune semnalat de ONU s-a produs în oraşul port Latakia, unde vase de război au deschis focul asupra populaţiei nevinovate. Assad a acceptat şi ca o echipă ONU să se deplaseze în Siria, pentru o anchetă independentă. Totodată, preşedintele sirian a anunţat că va iniţia o serie de reforme structurale, inclusiv o serie de amendări ale Constituţiei şi alegeri anticipate.