Marile puteri occidentale au anunţat ieri că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula. Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra Guvernului al-Assad. Guvernul francez a declarat că ”nebunia criminală a regimului de la Damasc pune în pericol securitatea regională” şi a anunţat că o va expulza pe ambasadoarea siriană la Paris. De asemenea, o reuniune a grupului Prietenii Siriei urmează să aibă loc în Franţa, în luna iulie, a anunţat, ieri, preşedintele Francois Hollande. Ulterior, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia au anunţat că expulzează înalţi diplomaţi sirieni. ”Comunitatea internaţională este îngrozită de violenţa care continuă, de comportamentul regimului, de uciderea unui număr atât de mare de oameni nevinovaţi”, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague. Însărcinatul sirian cu afaceri la Sofia, Salah Sukar şi alţi doi diplomaţi trebuie să părăsească Bulgaria, în termen de 72 de ore, a anunţat, ieri, Ministerul bulgar de Externe, precizând că îşi va retrage personalul diplomatic de la Damasc.
Majoritatea victimelor masacrului de vineri, de la Hula, au fost executate, potrivit purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. El a precizat că printre victime se numără şi 34 de femei iar majoritatea cadavrelor prezintă răni de focuri de armă trase de aproape sau de cuţit. Locuitori din zonă au declarat că membrii unei miliţii pro-guvernamentale au intrat în casele lor şi au deschis focul, fără discriminare. Supravieţuitorii au povestit că s-au ascuns sau s-au prefăcut morţi. Însă liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină. Rusia, care furnizează arme regimului sirian şi care a blocat rezoluţiile ONU prea aspre vizând Damascul, a acuzat ambele părţi pentru crimele de vineri. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat îngrijorarea că ”unele ţări încep să folosească masacrul de la Hula ca pretext pentru a sublinia necesitatea impunerii unor măsuri militare”.
Aceste afirmaţii au intervenit în condiţiile în care trimisul ONU pentru Siria, Kofi Annan, s-a întâlnit ieri cu preşedintele Bashar al-Assad, la Damasc. La sosirea sa la Damasc, luni, în a doua vizită de când a fost desemnat emisar internaţional pentru Siria, în urmă cu trei luni, Annan s-a declarat îngrozit de masacrul de la Hula. În cursul vizitei sale la Damasc, Annan se va întâlni şi cu reprezentanţi ai opoziţiei şi societăţii civile, dar şi cu generalul Robert Mood, şeful misiunii de observatori din Siria.
POVESTEA UNUI SUPRAVIEŢUITOR Un băiat de 11 ani a povestit că trupele au ajuns în districtul său, sâmbătă, la câteva ore după ce obuzele au început să cadă peste Hula, relatează ”The Guardian”. ”Au venit în vehicule blindate şi tancuri. Au tras cinci gloanţe în uşa casei noastre. Au spus că îi vor pe Aref şi Shawki, tatăl şi fratele meu. Apoi au întrebat de unchiul meu, Abu Haidar”, a explicat băiatul. El a rămas la uşă, în timp ce bărbaţii înarmaţi au ucis toţi membrii familiei sale în faţa lui. ”Mama a strigat la ei. I-a întrebat ce vor de la soţul şi fiul ei. Un bărbat chel şi cu barbă a împuşcat-o. Apoi au ucis-o pe sora mea, Rasha, de 5 ani. După care l-au împuşcat pe fratele meu Nader, în cap şi în spate. Au tras în mine dar nu m-au nimerit. Mi-am acoperit faţa cu sânge, ca să creadă că am murit”, povesteşte el. Atacatorii au început să fure diverse bunuri. La ieşirea din casă, băiatul susţine că i-au găsit pe cei trei bărbaţi pe care îi căutau şi i-au ucis pe toţi. ”L-au împuşcat pe tata şi pe unchiul meu. Apoi l-au găsit pe Aref, fratele meu mai mare, lângă uşă. L-au împuşcat şi pe el”, adaugă copilul. Băiatul susţine că a aşteptat până când vehiculele blindate au părăsit strada şi a fugit la casa unei rude, unde s-a ascuns.