„Marile Puteri. Unirea. Basarabia“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Marile Puteri. Unirea. Basarabia“

Cultură 31 Martie 2016 / 17:44 1081 accesări

Arhiepiscopia Tomisului și Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității „Valahia” din Târgoviște, au organizat joi, la hotelul Bulevard din Constanța, Conferinţa Naţională „Marile Puteri. Unirea. Basarabia (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris, 18/31 Martie 1856)”.

Conform organizatorilor, evenimentul și-a propus să acopere problematica Congresului de la Paris și, implicit, problemele politice și diplomatice pe care Basarabia le-a avut de înfruntat în decursul evenimentelor istorice din secolele XIX, XX și până în zilele noastre.

Printre cei invitați să conferențieze s-au aflat: prof. univ. dr. Adrian Năstase - „Unirea Principatelor Române de la 1859 în context internațional”, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti - „Marile Puteri, statele naționale și gurile Dunării (1856-1858)”, istoricul dr. Ion Constantin - „Recuperarea adevărului istoric privind Basarabia, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri (1918 - 2018)”, dr. Cristina Narcisa Vergatti, avocat în Baroul București - „Politica refugiaților și lumea actuală” și diplomatul dr. Vasile Buga - „Reflectarea Războiului Crimeii (1853-1856) în istoriografia rusă”.

„Evenimentul de astăzi (n.r. - joi) mi se pare important pentru că este vorba despre Unire. Despre Unire putem să vorbim oricând, putem să învățăm din lecțiile trecutului, din eforturile de solidaritate, din felul în care ne-am raportat la ceilalți, la marile puteri, din felul în care am reușit să ne afirmăm, să ne păstrăm, mai târziu, independența”, a spus prof. univ. dr. Adrian Năstase.



12