Trei marinarii români au fost răpiţi de pe nava Histria Ivory, care naviga sub pavilion maltez în apele Republicii Togo. Incidentul ar fi avut loc duminică, la ora 20.00. Informaţia despre această răpire a fost confirmată de compania ce deţine nava pe care se aflau românii.
Nava Histria Ivory, la bordul căreia se aflau 21 de marinari români, a fost atacată de piraţi în apropierea unui port din Togo. Trei marinari români au fost luaţi ostatici. Informaţia este confirmată de Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, reprezentanții Ambasadei României la Abuja au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii de informaţii. Totodată, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, a fost activată Celula de Criză a MAE.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF), Adrian Mihălcioiu, a declarat luni, pentru News.ro, că nava Histria Ivory a fost atacată de piraţi la scurt timp după ce a plecat din portul Lome din Togo. Astfel, la 20 de mile marine de portul respectiv, piraţii au atacat ambarcaţiunea, au urcat la bordul vaporului şi ar fi luat ostatici mai mulţi marinari. După aceea, piraţii au părăsit vasul cu tot cu ostatici, iar ceilalţi marinari au revenit în portul Lome. Nava a fost afectată în urma atacului şi urmează să fie supusă unor reparaţii. Marinarii aflaţi la bordul navei nu sunt răniţi, a precizat Adrian Mihălcioiu.
Nava Histria Ivory, pavilion Malta, transporta mărfuri petrochimice din Togo către Liberia. Echipajul este format numai din marinari români.
MAE A ACTIVAT CELULA DE CRIZĂ
"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Abuja, are în atenție evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo la data de 3 martie 2019, în care a fost implicată o navă sub pavilion maltez", a precizat Ministerul Afacerilor Externe.
MAE confirmă faptul că printre membrii echipajului dispăruți se află trei cetățeni români. "Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii de informații. Totodată, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, a fost activată Celula de Criză a MAE, care, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situația și este în contact permanent cu autoritățile locale, cu proprietarul navei, precum și cu autoritățile române cu competențe în domeniu", au mai precizat reprezentanţii MAE.