Mario Monti a fost învestit, ieri, în funcţia de premier, urmând să conducă al 63-lea guvern al Italiei de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Mario Monti a prezentat, ieri, noul guvern italian, format din tehnocraţi, care îşi propune să scoată Roma din criză, după căderea guvernului Berlusconi. Premierul desemnat, fost comisar european pentru Concurenţă, a pus la punct lista cu miniştri după zile de negocieri intense şi consultări. Monti şi-a asumat şi funcţia de ministru al Economiei în noul guvern. Printre alte numiri cheie se numără Corrado Passera, preşedinte al băncii Intesa Sanpaolo, ca ministru al Infrastructurii şi Industriei, iar Antonio Catricala, şeful autorităţii antitrust, ca subsecretar în biroul premierului. După prezentarea listei, Monti a declarat că vizează să relanseze creşterea economică a Italiei. El i-a adus un omagiu predecesorului său, Silvio Berlusconi, care a demisionat sâmbătă.
Principalele sindicate italiene au programat, pentru azi, o grevă naţională de 24 de ore, care va afecta transporturile, învăţământul şi sectorul sanitar. Mijloacele de transport urban, aerian şi naval îşi vor întrerupe activitatea începând cu ora locală 8.00. Sindicatele protestatare au anunţat că vor asigura cursele în orele de vârf, care variază de la oraş la oraş. La Roma, trenurile interregionale vor circula de la 6.00 la 9.00 şi de la 18.00 la 21.00. Vor fi garantate cursele de legătură între capitala Italiei şi aeroportul Leonardo Da Vinci. Greva de azi aduce proteste în 25 de oraşe. Manifestanţii vor distribui pliante traduse în engleză, franceză, spaniolă şi arabă prin care vor explica motivele protestului. Ei cer ca noul guvern Monti să ţină cont de greutăţile muncitorilor, de abolirea costurilor consulaţiilor medicale în spitalele de stat şi eliminarea normelor care împiedică 45.000 de angajaţi să obţină o pensie.
Silvio Berlusconi a anunţat marţi, în ultima sa zi la conducerea guvernului italian, că în ultima perioadă a vorbit la telefon cu numeroşi lideri străini, inclusiv cu Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Il Cavaliere a anunţat că marţi seara a vorbit la telefon cu preşedintele american, iar în aceste zile a vorbit şi cu preşedintele francez, cancelarul german şi premierii britanic, David Cameron, turc, Recep Tayyip Erdogan, rus, Vladimir Putin şi israelian, Benjamin Netanyahu. El a avut o discuţie prin telefon şi cu George W. Bush, fostul preşedinte al SUA şi cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Acesta din urmă, a dezvăluit Berlusconi, i-a trimis o scrisoare în care îi mulţumeşte personal pentru ”munca preţioasă depusă în promovarea relaţiilor bilaterale dintre Italia şi Rusia şi pentru contribuţia apreciată în cadrul relaţiilor internaţionale a unuia dintre cei mai experimentaţi politicieni din lume”.