Comitetul Nobel a anunţat decernarea Premiul Nobel pentru Literatură pe 2010 scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, în vârstă de 74 de ani, pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său”. Romancierul peruan a declarat într-un interviu acordat postului de radio RCN din Columbia că această distincţie reprezintă „o recunoaştere a literaturii latino-americane şi a limbii spaniole”. „Nici nu credeam că mă aflu printre candidaţi”, a continuat acesta.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936, la Arequipa, în Peru şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui este mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţa descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii” din 1963. În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, provocând mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.
Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: „Oraşul şi câinii”, „Conversaţie la catedrală”, „Casa Verde”, „Pantaleon şi vizitatoarele”, „Mătuşa Julia şi condeierul”, „Războiul sfârşitului lumii”, „Istoria lui Mayta”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Povestaşul”, „Elogiu mamei vitrege”, „Lituma în Anzi”, „Peştele în apă”, „Caietele lui Don Rigoberto”, „Paradisul de după colţ”, „Rătăcirile fetei nesăbuite”.